Phoenix research: V Praze vede slábnoucí TOP 09, posiluje Babiš

19.09.2014 11:50

S blížícími se podzimními volbami se objevují nové a nové průzkumy odhadů výsledků. Průzkum společnosti Phoenix research on-line vedeným politologem Janem Kubáčkem ukazuje, že pořadí na špičce se oproti srpnu mění. Vítězem v Praze by podle něj stále byla TOP 09, ale pohoršila si o 3,5 procenta, nečekaně propadla Trojkoalice SZ, KDU-ČSL a hnutí STAN, která ztratila 9,1 procenta a klesla z druhého místa na čtvrté. Na druhém místě ji vystřídalo ANO, které si naopak polepšilo o 4,8 procenta.

Phoenix research: V Praze vede slábnoucí TOP 09, posiluje Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy. Podívejte se na některé slogany

V předvolebních odhadech výsledků podzimních komunálních voleb v Praze se tak podle Phoenix research oproti srpnu změnilo pořadí v čele. Průzkum také ukazuje, že Trojkoalici by přeskočila i momentálně třetí ČSSD. Lepší výsledek oproti srpnu zaznamenalo také HNUTÍ PRO PRAHU, 65 Demokratů Jana Kasla, Úsvit přímé demokracie nebo Restart 2014. Pohoršila si ODS a Piráti.

TOP 09 si podle tohoto průzkumu v Praze drží stále první příčku, oproti srpnu ale ztratila 3,5 procenta, což je druhý nejhorší meziměsíční výsledek. Celkově odhad výsledku topky klesl na 25,4 procenta. Ovšem nejhůře oproti srpnu dopadla Trojkoalice, za měsíc si v odhadech pohoršila o 9,1 procenta hlasů, čímž se propadla z druhého místa až na čtvrté. Nyní by získala pouhých 12,3 procenta oproti srpnovým 21,4. Důvodem podle Jana Kubáčka může být dosavadní výraznější vyprofilování témat kampaní konkurentů a dopad volební rozluky dlouhodobých partnerů TOP 09 a STAN, kdy si rozchod začínají Pražané reálně uvědomovat až nyní.

Hnutí ANO v Praze posiluje

I tento výzkum zaznamenal vylepšení předvolebních odhadů u hnutí ANO Andreje Babiše. To se dostalo na druhé místo a vystřídalo Trojkoalici. Podle zářijového průzkumu by získalo o 4,8 procenta více než v srpnu, tedy celkově 19,3 procenta.

Pražských voličů pevně rozhodnutých účastnit se podzimních komunálních voleb je v tuto chvíli 37,6 procenta (oproti srpnovým změřeným 31,8 procentům). Před čtyřmi lety volilo 44,4 procenta Pražanů, uvádí se ve zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…