Pidistrany vpřed? Uvažuje se, že do Sněmovny by směly i ty se 4 procenty

09.08.2017 7:41

O snížení hranice pro vstup do Poslanecké sněmovny mluvil v dnešním vydání MF Dnes odborník na ústavní právo Aleš Gerloch. Domnívá se, že by mohla pro vstup stačit pouhá čtyři procenta hlasů, či dokonce méně.

Pidistrany vpřed? Uvažuje se, že do Sněmovny by směly i ty se 4 procenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Aleš Gerloch

S myšlenkou, aby se hranice pro vstup do Sněmovny snížila, nekoketuje jen Gerloch, ale dlouhodobě část odborníků. „Podle mě by byla optimální čtyři procenta. Dokonce možná i tři,“ nechal se slyšet Gerloch. 

Kolem pětiprocentní hranice v předvolebních průzkumech zatím krouží Piráti i SPD Tomia Okamury, se snížením hranice by pak podle MF Dnes vzrostly šance i Starostů a nezávislých, Zelených či Realistů.

Podle Gerlocha by změna přinesla například to, že by bylo možné sestavit víc než jednu koalici. „Při větším počtu stran vám to dává větší možnost měnit koalici i během volebního období,“ míní Gerloch. Nyní je podle něj koalice odsouzena vládnout buď spolu, nebo nastane vládní krize. 

Jak pak dodal, je si vědom toho, že strany, které se dostanou do Sněmovny, tuto změnu příliš nechtějí, protože by jim vzrostla konkurence. 

„Ale pokud by propadlo hodně hlasů a vydělaly na tom větší strany, mohlo by to téma otevřít. Mohlo by se totiž ukázat, že systém narušuje princip proporcionality tak výrazně, že je otázka, zda to ústavně obstojí,“ uzavřel právník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…