Pikora varuje. Velký pád Evropy. A to nejhorší má teprve přijít

01.05.2020 9:06

Ekonom Vladimír Pikora konstatuje, že už nemusíme spekulovat o tom, jak tvrdý úder zasadil koronavirus americké a evropské ekonomice. Z prvních čísel už to víme. A podle Pikory to není nijak radostné čtení, protože Evropa padá nejvíce za dlouhá léta měření.

Pikora varuje. Velký pád Evropy. A to nejhorší má teprve přijít
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí
Ačkoli spojené státy zasáhl koronaviru později než EU, ekonomika tak v prvním čtvrtletí poklesla o 4,8 procenta. Ekonomika zemí platících eurem poklesla o 3,8 procenta. Pikora v této souvislosti upozornil, že to je největší pokles od poloviny 90. let. „To je nejprudší mezikvartální pokles od zahájení sběru dat v roce 1995. A tak je to víc, než se čekalo,“ zdůraznil Pikora.

Ačkoli evropská čísla v porovnání s těmi americkými nevypadají tak černě, skutečnost je prý taková, že Evropská centrální banka má už léta záporné úroky, které měly podpořit růst a podle Pikory to ukazuje, že „růst eurozóny byl falešný. Jen na papíře“. Pikora připomněl, že podle šéfky ECB Christine Lagardeové ekonomika eurozóny letos poklesne o 5 až 12 procent. Očekává tedy, že eurozónu  v dalších čtvrtletích čekají mnohem větší propady. Pikora upozornil, že ve druhém čtvrtletí možná budeme muset počítat s propadem přesahujícím 20 procent.

Investoři se v těchto těžkých časech ohlížejí po jistotě, jakou jim dává zlato. Jeho cena proto roste. Zatímco na počátku roku se unce prodávala za 1524 dolarů, dnes je to už 1719 dolarů.

Pikora počítá také s tím, že poroste nezaměstnanost v Německu. Pokud se udrží pod 4 miliony nezaměstnaných, bude to podle Pikory úspěch. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…