Pilný se v ČT rozpovídal o sestavování rozpočtu: Koaliční partner mi vyhrožuje

31.07.2017 19:20

Moderátorka Světlana Witowská přivítala v pondělním Interview ČT24 ministra financí Ivana Pilného, který divákům popsal resortní boje o podobu rozpočtu. Kdyby bylo na něm, prý by si dnes klidně půjčoval peníze na investice a také by hájil posilování konkurenceschopnosti České republiky. Současná Evropská unie prý svou konkurenceschopnost spíše podkopává.

Pilný se v ČT rozpovídal o sestavování rozpočtu: Koaliční partner mi vyhrožuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Do konce srpna by měl ministr vládě předložit návrh rozpočtu. Problém ovšem je, že každý ministr zdůrazňuje, že potřebuje peníze na ty či ony priority, až je těch priorit tolik, že vlastně není žádná. Největší položkou rozpočtu jsou mandatorní výdaje, tedy povinné výdaje, s nimiž se dá pohnout jen v okamžiku, kdy se na tom shodne politická reprezentace.

Rozpočet na příští rok má ale ještě jeden háček. Protože jsme ve volebním roce a volby jsou teprve na podzim, o rozpočtu bude rozhodovat až nová Poslanecká sněmovna. O to odpovědněji prý Pilný musí jako ministr k rozpočtu přistupovat. Zvlášť proto, že ekonomický růst nám nevydrží věčně a ani evropské dotace k nám nepotečou navěky.  

Vedle toho si prý ale sami zaděláváme na problém. „Evropa dělá dost pro to, aby se zbavila své konkurenceschopnosti,“ kroutil hlavou člen vlády. Pilný narážel např. na přílišnou regulaci automobilového průmyslu, který je tahounem naší ekonomiky.

Kdyby bylo čistě na něm, prý by teď nesnižoval státní dluh, ale půjčoval by si peníze. Měl by k tomu ovšem jednu podmínku. „Já bych rozhodně, kdybych mohl, tak bych si půjčoval, protože půjčky jsou v tuto dobu levné, ale musel bych mít záruku, že ty peníze budeme investovat a že je neprojíme tak, jako je projídáme doposud,“ konstatoval před kamerami. V prvé řadě prý musíme vědět, co jsou naše priority a na ně se zaměřit. Pro Pilného jsou těmito prioritami dopravní stavby, bezpečnost nebo školství, ale on sám o tom rozpočtu nerozhoduje, rozhodne o něm celá Poslanecká sněmovna.

Nerealistické požadavky prý má Ministerstvo zemědělství vedené lidovcem Marianem Jurečkou. „Koaliční partner mi dokonce vyhrožuje, že nebude hlasovat pro rozpočet, pokud nevyhovím jeho požadavkům,“ posteskl si Pilný. Zítra prý bude s Jurečkou o penězích pro jeho resort jednat. Chystá se také na jednání s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou, která prý asi nebude mít moc velkou radost.

V obecné rovině Pilný konstatoval, že některá pravidla pro sestavování státního rozpočtu postrádají smysl, protože když jednomu resortu zbudou neutracené peníze, není je možné převést na jiné ministerstvo, které by je zrovna potřebovalo, zatímco ve firmách tyto operace provádět lze. „Pravidla pro sestavování rozpočtu do jisté míry postrádají smysl,“ zaznělo z úst ministra.

Alespoň, že lze převádět peníze z roku na rok v jednotlivých resortech. Ministerstvo práce a sociálních věcí prý na úřadech práce nedokázalo využít přes čtyři miliardy a Pilný bude tlačit na to, aby byly tyto peníze převedeny do dalších let.

Šéf resortu financí Pilný vychvaloval elektronickou evidenci tržeb. Je přesvědčen, že EET přinesla jednoznačně pozitivní efekty. Především se narovnalo podnikatelské prostředí a zlepšil se výběr daní.

Nakonec host potvrdil, že po volbách končí s politikou. Umí si totiž najít lepší životní náplně. Zkušeností, které nasbíral za pět let v politice, však nelituje. „Já jsem vstal ze židle a nasadil jsem krk,“ okomentoval své počínání host, než se rozloučil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…