Pípá mi v telefonu, stěžoval si John. A pořídil si za vaše peníze šifrovací

23.02.2012 10:12

Bývalý ministr vnitra Radek John si měl po svém nástupu do úřadu stěžovat, že se mu s telefonem "dějí divné věci". Měl podezření, že ho někdo odposlouchává, a tak si pro sebe a své podřízené pořídil drahé šifrovací mobily.

Pípá mi v telefonu, stěžoval si John. A pořídil si za vaše peníze šifrovací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Podeření zopakoval i loni v létě na policii, když vysvětloval svou roli v korupčním skandálu kolem údajných úplatků Víta Bárty. "Po mém nástupu na vnitro jsem požádal pana Almera, aby věc prověřil. Jeho odpověď byla, že nejsme odposloucháváni z oficiálních zdrojů," řekl John při výslechu, jehož přepis se podařilo získat serveru Lidovky.cz. Tomáš Almer vede útvar zvláštních činností.

Podezření v Johnovi vzbudily drobné nedostatky hovorů. "Někdy se navzájem nemůžeme dovolat, někdy má telefon zvláštní echo, někdy v něm cvaká a pípá, jsou to jevy, které standardně člověk nezažívá," vypověděl John. "Týkalo se to i mne i mých spolupracovníků na MV, nejenom příslušníků VV."

Jenže k zadávání úkolů typu prověřování něčích hovorů John neměl pravomoci ani jako ministr, detektivové proto uvědomili policejní inspekci. "Pan exministr se nevyjádřil úplně přesně. Pak se poopravil. Původně se mě zeptal, co dělat, aby nebyl odposloucháván," vysvětlil ovšem Almer inspekci a ta mu dala za pravdu. John přesto pro všechny případy pořídil sobě i svým podřízeným šifrovací telefony za statisíce korun ministerstva vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…