Pirát nad šachovnicí na Primě: My tu žádost nestranně zhodnotíme a pak budeme hlasovat pro vydání

26.11.2017 12:12

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek a místopředseda Pirátů Jakub Michálek se sešli v pořadu Partie na TV Prima. Oba se mimo jiné vyjádřili odmítavě k menšinové vládě Andreje Babiše (ANO).

Pirát nad šachovnicí na Primě: My tu žádost nestranně zhodnotíme a pak budeme hlasovat pro vydání
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

Anketa

Jak byste coby poslanci hlasovali ve věci vydání Babiše a Faltýnka v kauze Čapí hnízdo?

hlasovalo: 14594 lidí

„Volby, které jsme ve Sněmovně absolvovali, jasně ukázaly, že existuje spojenectví ANO, KSČM a SPD. Byť se k sobě veřejně nehlásí, tedy příliš, na těch volbách se to ukázalo,“ poznamenal Bartošek hned v úvodu Partie. Při hlasování o menšinové vládě se pak ukáže, kdo s kým drží. „Hnutí ANO a komunisti ukázali, že spolu drží,“ podotkl.

Michálek pak zdůvodnil, proč se Piráti rozhodli pro podporu šéfa Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO). „Nechtěli jsme blokovat Poslaneckou sněmovnu. Nějakým způsobem to musí začít fungovat,“ řekl jasně Michálek. A je přesvědčen o tom, že voliči rozhodnutí Pirátů rozumí. 

„My hlasujeme podle toho, co si myslíme, že je správné, nikoliv podle ostatních politických stran,“ dodal Michálek. Vyjádřil souhlas s tím, že aby demokracie dobře fungovala, je nutné, aby správně fungovaly kontrolní mechanismy. „Poměrné složení ve výborech je ale dáno dle výsledků voleb. Předsedové se však obsazují na základě politických dohod,“ vysvětlil Michálek a zkritizoval skutečnost, jak probíhala dohoda o předsednictví výborů. 

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Bartošek se pak vyjádřil k nezvolení předsedy ODS Petra Fialy do místopředsednického křesla Sněmovny. „Šlo o demonstraci síly,“ poznamenal Bartošek. Zároveň poděkoval Pirátům za to, že pro Fialu hlasovali, zkritizoval je však za to, že podpořili předsedu Vondráčka. „Považuji za nešťastné, že jste se přidali k tomu bloku ANO, SPD a KSČM při volbě předsedy,“ vytkl Bartošek.

„My jsme tady tlačeni, abychom se přidali na stranu k ANO nebo k Demokratickému bloku pana Kalouska. My říkáme od počátku, že se nemusíme stát součástí jakéhokoliv Demokratického bloku. Jsme svébytná strana, která je konstruktivní opozicí,“ řekl Michálek.

Své pak oba poslanci řekli i k opětovné žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Piráti chtějí pozvat orgány činné v trestním řízení, zároveň mají samozřejmě přístup ke spisu. „Chceme to nestranně zhodnotit, ale pro vydání hlasovat budeme. O trestných činech by měl rozhodovat soud,“ poznamenal Michálek. „Není možné, abychom tady měli privilegovanou skupinu lidí,“ dodal dále. 

KDU-ČSL se podle Jana Bartoška přiklání většinově k vydání Andreje Babiše. „Pevně věřím, že máme nezávislé soudy. Poslanecká sněmovna by neměla suplovat roli soudů,“ dodal také k vydání Bartošek. 

„Jestliže nejsou dobře nastavené kontrolní mechanismy, je demokracie a spravedlnost strašně zranitelná,“ zmínil také Bartošek v souvislosti s obavami o nastavení kontrolních mechanismů v Poslanecké sněmovně.

Řeč přišla i na podporu menšinového kabinetu Andreje Babiše (ANO). „Nepodpoříme menšinovou vládu,“ řekli rázně Michálek i Bartošek. Oba nechtějí sedět ve vládě s trestně stíhaným člověkem. Ani jeden pak nechtěl prognózovat, jak hlasování o důvěře vládě dopadne. „SPD Tomio Okamury vládu nepodpoří, nebudou-li v ní sedět,“ domnívá se však Michálek, že v prvním kole rozhodnuto nebude. 

Závěrem se pak oba muži vyjádřili k cestě Miloše Zemana do Ruské federace. „Je potřeba Rusko vnímat jako zemi, která má velký zálusk na zbytek Evropy. Podívejte se, jak ovlivňuje dění v mnoha zemích a dezinformačními aktivitami se snaží Evropu rozbít,“ řekl v této souvislosti Bartošek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…