Piráti ovládli romský Chanov. A předtím Drahoš, ale trochu divně

06.10.2020 10:07

V krajských volbách skončili Piráti povětšinou třetí, v některých okrscích však slavili mnohem větší úspěchy. Jako kupříkladu v mosteckém Chanově, kde získali více jak 80% hlasů. Přitom o 4 roky dříve nedostali Piráti ani jeden hlas. Volební účast je však dosti mizerná. A zajímavý úkaz se odehrál i v prezidentských volbách v roce 2018...

Piráti ovládli romský Chanov. A předtím Drahoš, ale trochu divně
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Chanov.

Volby do krajských zastupitelstev jsou za námi a dá se říci, že se žádné drtivé vítězství nekonalo. Alespoň tedy v celkových výsledcích. Jinak ovšem situace vypadá, pokud se vezmou jednotlivé územní celky zvlášť. Jedním z těchto celků je i mostecký Chanov, neboli okrsek 20. Ve kterém si k vítězství v těchto volbách mohou gratulovat Piráti. Ti dostali celkem 83,3% hlasů. Dodejme ovšem, že v absolutních číslech se jedná o třicet hlasů ze všech 36 platných. V Chanově je přitom na seznamu registrováno 769 voličů, volební účast se tedy nevyšplhala ani na 5%.

Pokud jde o to, kdo tento drtivý volební úspěch v oblasti zařídil, dle preferenčních hlasů to byl Karel Karika, kterého zakroužkovala polovina všech voličů Pirátů v okrsku. V minulosti byl Karika místostarostou městského obvodu v Ústí nad Labem a chce bojovat proti spirále chudoby. Myslí si, že peníze a nová pracovní místa do regionu přinesou investice do inovací a čistých technologií, naopak špinavý průmysl a těžbu uhlí považuje za neudržitelnou budoucnost.

Karel Karika, komunální politik Pirátské strany:

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
Nezájem o volby trápí Chanov dlouhodobě. Nejhůře dopadly ty do Evropského parlamentu (2019), ve kterých hlasovalo celkem 8 obyvatel Chanova a odevzdáno bylo 7 platných hlasů. Se třemi hlasy drtivě zvítězily komunisté, jeden hlas získalo i hnutí SPD. Největší zájem byl naopak o volby do zastupitelstva, kde volební účast dosáhla 22,2 procent.

Pokud jde o minulé krajské volby, ty s přehledem vyhráli komunisté s 18 hlasy z celkem 24 platných, Piráti v nich nedostali ani jeden hlas. Statisticky vzato se účast v krajských volbách lepší, jedná se o 50% nárůst z 24 platných hlasů na 36 v těchto volbách.

Zajímavé jsou také výsledky z prezidentských voleb v roce 2018. V prvním kole v nich zvítězil podnikatel Michal Horáček s 29 hlasy z celkem 42 odevzdaných, Miloš Zeman získal 10 hlasů. Jiří Drahoš nezískal v prvním kole ani jeden hlas. V druhém kole se situace drasticky změnila. Nejen že se drasticky zvedla volební účast na více než dvojnásobek. Ale i preference se změnily. Miloši Zemanovi přibylo celkem 5 hlasů. A Jiří Drahoš šel z nuly na 72 hlasů, tedy po zaokrouhlení 83 % ze všech odevzdaných.

Zdroj: Volby.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…