Piráti uctili Mistra Jana Husa. Ale prý nešikovně

06.07.2023 14:04

MONITORING 6. července 1415 byl v Kostnici upálen Jan Hus. Je upálen poté, co odmítne odvolat tehdy z pohledu římskokatolické církve kacířské názory. 608 let poté na Husa vzpomínají Miroslav Kalousek (TOP 09), ale i další osobnosti českého veřejného prostoru včetně pirátských politiků. Komentátor Martin Schmarcz Čechům poradil, co by si z Husova odkazu měli vzít.

Piráti uctili Mistra Jana Husa. Ale prý nešikovně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kazatel Jan Hus

Dnes si připomínáme 608. výročí upálení kazatele z pražské Betlémské kaple mistra Jana Husa.  Miroslav Kalousek připomněl, kolikrát byl Hus zneužit propagandou různých politických režimů.

„Dnes si připomínáme upálení významného českého intelektuála, jehož osud byl tolikrát zneužit a zkreslen propagandou režimů dalších staletí, až už dneska málokdo ví, za co byl doopravdy upálen. Ale statečný a čestný chlap to bezesporu byl. Čest jeho památce!“ napsal Kalousek na twitteru.

V diskusi pod příspěvkem doplnil, že se Hus musel otáčet v Rýně, kam byl vysypán jeho popel, když viděl, kdo všechno si ho jako katolického duchovního přivlastňoval. „Musel se v Rýnu mnohokrát obracet, když viděl, kdo všechno si ho přivlastňuje,“ konstatoval.

608. výročí upálení mistra Jana Husa

Piráti připomínali, že Hus kritizoval církevní hromadění majetku a nejen tuto svou kritiku odmítl odvolat, pročež byl upálen.

„Prodej odpustků, hromadění majetku a vlivu. Nejen tyto neřesti kritizoval rektor pražské univerzity a reformátor Jan Hus. Během svého života bojoval za to, co vnímal jako správné a svou kritiku odmítl odvolat i pod pohrůžkou mučednické smrti,“ upozornili taktéž na twitteru Piráti.

608. výročí upálení mistra Jana Husa

Husova dědictví se dovolává také ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

„Slyš pravdu, hledej pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, braň pravdu až do smrti!“ Některá poselství zkrátka nezastarají. Tohle nám vzkázal mistr Jan Hus, jehož výročí si dnes připomínáme, napsal Dvořák.

608. výročí upálení mistra Jana Husa

Komentátor Martin Schmarcz si položil otázku, zda je Husův vzkaz tím nejpřínosnějším, pokud sami sebe vnímáme jako národ ateistů.

„Jan Hus byl náboženský reformátor a radikální křesťan. Jeho pojetí absolutní mravní pravdy jako protestant sdílím, ale nejsem si jistý, zda je vhodné pro ateisty. Pro ně je dobré motto, jehož část máme na prezidentské standartě: ‚Pravda věčně vítězí, i když na čas poražena bývá‘,“ konstatoval Schmarcz.

608. výročí upálení mistra Jana Husa

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) vyzdvihl morální integritu mistra Jana Husa. Volal po tom, abychom se stejně jako Hus stavěli za své hodnoty.

„Svoboda, svědomí a morální integrita. Poselství mistra Jana Husa, jehož smrt si dnes připomínáme, je stále aktuální a inspirativní. Husova oběť nám připomíná, že bychom nikdy neměli ustoupit před těmi, kdo zneužívají moc pro vlastní prospěch, a že se máme řídit svým svědomím a umět se postavit za své hodnoty,“ napsal premiér na twitteru.

608. výročí upálení mistra Jana Husa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialo!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemobidick2020 , 06.07.2023 16:38:31
Fialo, ty zaprodanče!! Neber si Jana Husa do huby!! Pokrytče!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…