Pirátské pyro: Náměstkyně hejtmana s posměchem spálila projekt nenáviděné nemocnice

14.01.2021 16:56

Architekt a bývalý primátor Prahy Jan Kasl ostře zkritizoval pirátskou náměstkyni hejtmana ve Zlíně Hanu Ančincovou, která na sociálních sítích uvedla video, ve kterém demonstrativně pálí plány nové zlínské nemocnice. Tu prosazoval bývalý hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) a právě stavba nemocnice mu podle politologů zlomila vaz. „Ohrazuji se proti takovému chování jako kolega projektantů, předseda České komory architektů i jako občan České republiky. Vzpamatujte se,“ reagoval podrážděně Kasl.

Pirátské pyro: Náměstkyně hejtmana s posměchem spálila projekt nenáviděné nemocnice
Foto: Archiv PL
Popisek: Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Nová krajská nemocnice ve Zlíně, kterou prosazoval hejtman Jiří Čunek, hýbala politickým děním v regionu a právě současná náměstkyně Hana Ančincová patřila mezi hlasité kritiky Čunkova plánu. Podle politologů se nakonec nemocnice stala Čunkovi osudnou, ačkoliv od svého záměru na stavbu nemocnice těsně před volbami odstoupil. Volby přesto prohrál a Pirátka Ančincová si to na sociálních sítích náležitě vychutnala.

„Plány na novou nemocnici shořely jako papír. Během kampaně jinými slibované čtyři miliardy na novou nemocnici jsem nenašla ani ve sklepě, ani na střeše jednadvacítky, a to jsme s Piráty prohledali opravdu každý šuplík. Čtyři miliardy na novou nemocnici totiž neexistují, protože jsou již navázané na jiné investice v kraji,“ napsala náměstkyně a plány nemocnice zapálila, jak píše server Vysokáhra.cz.

To se ale rozhodně nelíbilo architektovi Janu Kaslovi, který ji za to pořádně vyčinil. „Vážená paní náměstkyně, je mi vcelku jedno, zda budete, nebo nebudete stavět novou nemocnici ve Zlíně, situaci tak podrobně neznám. Ale považuji za zcela nepřijatelné pálit projektovou dokumentaci, kterou vytvořili členové ČKA a ČKAIT, autorizované osoby, na základě smlouvy s krajským úřadem,“ kritizoval Kasl.

„Nejenom že nás vracíte do doby pálení knih – naposledy za nacistů v Německu a komunistů v Sovětském svazu, ale že jste jasně vyjádřila svůj vztah k práci někoho jiného, kdo není ani vaším politickým oponentem, ani není nijak odpovědný za plán stavby, kterou vy nechcete realizovat. Ohrazuji se proti takovému chování jako kolega projektantů, předseda České komory architektů i jako občan České republiky. Vzpamatujte se,“ byl nazlobený Kasl.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Jeho příspěvek pak s chutí sdílel i bývalý hejtman Čunek. „Komentář Jana Kasla je trefný,“ napsal Čunek a pokračoval s tím, že Ančincová ukázala, jak to může dopadnout, když významnou funkci získá nevyzrálý mladý člověk bez zkušeností.

„Dokumentace k nové nemocnici není materiál, nad kterým by byl veden politický spor. Je to dílo odborníků na řízení zdravotnických provozů, architektů a lékařů. Ti do něj vložili nejen svůj um a zkušenosti. Ale i nadšení. Politický spor můžeme vést nad tím, jak má být krajské zdravotnictví financováno a jaké jsou investiční priority. Vypracovaná studie ukázala, že rekonstrukce staré nemocnice vyjde v následujícím období na deset miliard. Stavba nové stojí jen osm miliard. Příznačné, že k těmto číslům se náměstkyně Ančincová nevyjadřuje. K tomu je však potřeba úsilí a práce,“ rýpl si ještě Čunek na konec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…