Plesl zvedl kritikou ČT ze židle Wollnera. Ten mu nyní připomněl, co se odehrálo v roce 2011

02.02.2017 17:21

Šéfredaktor Babišovy MF Dnes Jaroslav Plesl nekompromisně zkritizoval Českou televizi za to, jak informuje diváky o osobní finanční situaci ministra financí. Lidé by prý možná věřili zprávám veřejnoprávní televize víc, kdyby nebylo tak zjevné, že straní miliardáři Zdeňku Bakalovi, Václavu Havlovi a TOP 09. Marek Wollner z Reportérů ČT si však útok nenechal líbit a připomněl něco z Pleslovy minulosti...

Plesl zvedl kritikou ČT ze židle Wollnera. Ten mu nyní připomněl, co se odehrálo v roce 2011
Foto: archiv ČT
Popisek: Novinář a spisovatel Marek Wollner

Na mediální scéně je zase jednou pěkně horko. Postarali se o to především novináři serveru Echo24.cz a České televize, kteří vzali za slovo ministra financí Andreje Babiše a spočítali, že šéfovi státní kasy kamsi zmizelo na 150 milionů korun, když kupoval dluhopisy společnosti Agrofert. Babiš tuto informaci označil za štvavou kampaň vůči své osobě a Jaroslav Plesl se postavil na stranu svého pana majitele. Babiš vlastní jak MF Dnes, tak Lidové noviny či Rádio Impuls.

Plesl se domnívá, že Česká televize nepůsobí důvěryhodně, když tak okatě prosazuje politický směr miliardáře Zdeňka Bakaly, TOP 09 a Václava Havla. Tento proud už je prý dnes v Česku jen menšinový, ale v České televizi stále notně rezonuje.

Loajalita je správná věc. Jenže...

Marek Wollner z reportérů ČT však neváhal a na sociální síti Facebook připomněl, že i Plesl v minulosti pracoval pro Bakalu. Postupem času jen vyměnil jednoho miliardáře za jiného.

„Ale je třeba připomenout, že tak, jak ji dnes Jaroslav Plesl horlivě projevuje Andreji Babišovi, tak ji ještě před pár lety projevoval právě Zdeňku Bakalovi. Důkaz? Když jsme v roce 2011 dělali kdoví už kolikátou reportáž o OKD a panu Bakalovi, chtěli jsme dát prostor pro vyjádření i Jaroslavu Pleslovi,“ prozradil Wollner.

Plesl se však tehdy moc neměl k tomu, aby se ke kauze svého tehdejšího zaměstnavatele vyjadřoval. Mlčel prý stejně, jako mlčí dnes k aféře dluhopisů Andreje Babiše. Aby své tvrzení doložil, doplnil Wollner jedno Pleslovo vyjádření právě z roku 2011.

„Americký soudní dokument s informacemi o prodeji Patrie, od kterého jsme se k tomuto příběhu dostali, je volně přístupný na internetu. Jako první a zřejmě jediný na něj před lety v Lidových novinách upozornil novinář Jaroslav Plesl. Dnes říká, že už si na to přesně nevzpomíná a nepokládá za vhodné o tom mluvit. Z Lidovek přešel do Hospodářských novin, a ty, jak víme, vlastní právě Zdeněk Bakala. Zůstávají otázky, na které jsme nedostali buď žádné, anebo jen částečné odpovědi.“ (Cesta Zdeňka Bakaly/Reportéři ČT / 24. 1. 2011.)

Zaměstnanec České televize si nakonec klade otázku, jak dlouho asi vydrží Pleslova loajalita vůči Babišovi. Možná jen do doby, než najde práci u jiného oligarchy. „Sorry jako,“ uzavírá Wollner svou úvahu dnes už dobře známým souslovím Andreje Babiše.

Kompletní vyjádření Marka Wollnera:

Tak Jarda Plesl, šéfredaktor MFD, pohovořil o publicistice ČT. Cituju. "A teď si představte, jak na lidi asi působí, když Česká televize (a.k.a. Bakala TV) začne Babiše dusit na tom, že si za miliardu koupil dluhopisy své fungující firmy, když Bakala naopak dluhopisy své firmy prodával investorům a výnosy ve výši desítek miliard korun si posílal do kapsy jako dividendu, aby firmu nakonec nechal zkrachovat.

Na čí stranu si myslíte, že se postaví člověk s normálním úsudkem?"

Na čí stranu se postaví člověk s normálním úsudkem je vždy složité říct, ale určitě víme, na čí stranu se postavil šéfredaktor MFD. Jeho tištěný list o případu dluhopisů majitele novin důsledně mlčí.

Loajalita je určitě správná věc.

Ale je třeba připomenout, že tak, jak ji dnes Jaroslav Plesl horlivě projevuje Andreji Babišovi, tak ji ještě před pár lety projevoval právě Zdeňku Bakalovi. Důkaz? 
Když jsme v roce 2011 dělali kdoví už kolikátou reportáž o OKD a panu Bakalovi, chtěli jsme dát prostor pro vyjádření i Jaroslavu Pleslovi. Doslovný přepis:

„Americký soudní dokument s informacemi o prodeji Patrie, od kterého jsme se k tomuto příběhu dostali, je volně přístupný na internetu. Jako první a zřejmě jediný na něj před lety v Lidových novinách upozornil novinář Jaroslav Plesl. Dnes říká, že už si na to přesně nevzpomíná a nepokládá za vhodné o tom mluvit. Z Lidovek přešel do Hospodářských novin, a ty, jak víme, vlastní právě Zdeněk Bakala. Zůstávají otázky, na které jsme nedostali buď žádné, anebo jen částečné odpovědi.“ (Cesta Zdeňka Bakaly / Reportéři ČT / 24. 1. 2011.)

No, ona ta loajalita někdy někomu vydrží hodně dlouho. Minimálně tak dlouho, dokud si ji nekoupí další oligarcha.

Sorry jako.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …