Plzeňskou Cenu 1. června získá in memoriam disident Battěk

21.05.2015 15:42

Prestižní městské ocenění Cenu 1. června udělí letos Plzeň in memoriam disidentovi Rudolfu Battěkovi (1924 až 2013). Někdejší český a československý filozof, sociolog a bývalý politik obdrží ocenění za trvalou obhajobu a prosazování principů demokracie a lidských práv a svobod, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Martin Baxa (ODS). který Battěka na ocenění nominoval.

Plzeňskou Cenu 1. června získá in memoriam disident Battěk
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

"Svým životním postojem, dílem i publicistickou činností trvale obhajoval principy demokracie a svobody i přes soustavnou perzekuci včetně několikerého věznění v 70. a 80. letech," řekl Baxa. Battěkova dlouholetá publicistická činnost i teoretické práce podle něj významně přispěly k pochopení a prosazování demokratického státu. 
   
Battěk byl během pražského jara poslanec České národní rady a aktivista Klubu angažovaných nestraníků, za normalizace byl odstaven z politických funkcí a pronásledován. Po sametové revoluci se stal politikem obnovené Československé sociální demokracie a předsedou Sněmovny lidu Federálního shromáždění, působil též jako publicista a politolog. 
   
Cena bude předána při slavnostním zasedání zastupitelstva 1. června. Jedno z nejvyšších městských ocenění, které Plzně uděluje od roku 1993, připomíná události 1. června 1953, nazývané "první zvonění". Plzeňané, především dělníci Škodovky, tehdy jako vůbec první ve střední Evropě otevřeně povstali proti komunistickému režimu, jenž měnovou reformou přes noc znehodnotil jejich platy i úspory. Milice a armáda nepokoje násilně potlačily, následovaly rychlé soudy, vězení, vypovězení z města, zbavení občanských práv a perzekuce celých rodin trvající mnohdy až do roku 1989. 
   
Cenu dostali například Pavel Tigrid, Václav Havel, Fero Fenič, Ivan Medek, Jiří Stránský, váleční novináři Petra Procházková, Jaromír Štětina, Michal Kubal a Jan Šibík. Dosud jediným laureátem, který ji obdržel in memoriam, byl v roce 2012 básník a disident Ivan Martin Jirous. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…