Po Drábkovi zbyl zmatek a chaos, vypráví ředitelka Úřadu práce. A to ještě některé plány nestihl

05.04.2014 8:39

Generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková tvrdí v rozhovoru pro sobotní MF Dnes, že organizace, kterou vede, je ve velmi smutném stavu, a to především díky bývalému ministrovi práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (TOP 09). A to prý ještě naštěstí nedotáhl do konce všechny své plány. I tak prý Úřad práce ČR řeší obrovské problémy.

Po Drábkovi zbyl zmatek a chaos, vypráví ředitelka Úřadu práce. A to ještě některé plány nestihl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Exministr Drábek prý převedl na úřady práce nové povinnosti, ale již se nestaral o to, zda je k tomu i dostatek pracovníků. „Je to obrovský problém. Ještě před tím, než sloučením vznikl jeden velký Úřad práce ČR, jsme přišli o 2000 lidí. Přitom nám byla přidána agenda, kterou dřív zajišťovaly obce. A v dalších měsících přicházely další agendy - třeba pěstounská péče,“ vzpomíná Bílková.

Strašlivý zmatek

Dalším problémem byl přechod na nový systém výplaty dávek, od něhož se nakonec ustoupilo a úřednici se vraceli ke starému modelu. Jen to prý na přesčasech přišlo na 39 milionů korun. Nemluvě o tom, že exministr chystal ještě jednu reformu, kterou však nestačil dotáhnout do konce.

„Pan ministr Drábek a jeho tým chtěli založit organizaci, která by se starala o majetek ministerstva a všech jeho složek. Měl vzniknout po reorganizaci České správy sociálního zabezpečení. Zaplať pánbůh na to už nedošlo,“ popisuje dál ředitelka.

Díky všem těm změnám a zmatkům prý dnes ani nelze zjistit, zda byly nějaké dávky vyplaceny zbytečně nebo třeba neoprávněně opakovaně. Údaje jsou totiž uloženy v novém systému od náměstka Vladimíra Šišky, který je vypnutý. V této souvislosti je třeba připomenout, že soud s Šiškou začne již v úterý. Žalobce jej viní z podplácení právě v případu nového systému pro výplatu dávek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…