Po Savčenkové pojmenovali horu

01.06.2016 13:25

Na počest ukrajinské hrdinky a od nedávna i poslankyně v ukrajinském parlamentu Nadiji Savčenkové po ní byla v Himalájích pojmenována jedna z hor. Informaci přináší ukrajinský server Segodnya.ua.

Po Savčenkové pojmenovali horu
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

O pojmenování himálajské hory po ukrajinské pilotce informoval jednu z ukrajinských rozhlasových stanic sportovní novinář Valentin Šebačev, který v Nepálu sám organizoval několik mezinárodních událostí. „Ve zdejších horách je vskutku překrásný výhled, člověku se chce doslova padnout na kolena a děkovat Bohu za to, že je na světě taková krása,“ cituje novináře ukrajinský server.

Šebačev ukrajinským novinářům sdělil, že v minulém roce sám pojmenoval jednu z himálajských hor po „ukrajinské hrdince“. Nyní ovšem nepálská vláda vydala oficiální certifikát, který ztvrzuje, že se ta hora skutečně nazývá „Naďa“.

Sportovní novinář objasnil, že Himaláje jsou velmi velké a ne zcela podrobně prozkoumané, takže se v pohoří nachází mnoho bezejmenných hor. „Celých dvacet let jsem usiloval o to, aby mi nepálské autority daly šanci nazvat jednu z hor ukrajinským jménem,“ uvedl v rozhovoru. „Už mě tam ani nepovažují za turistu nebo alpinistu, už pochopily, že jsem jiný případ. Z toho důvodu mi daly možnost pojmenovat dvě hory,“ dodal.

„Vybral jsem skutečně ty nejkrásnější z nich,“ zmínil ukrajinský novinář v závěru rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Novotný končí v ODS. Ale nemlčí. „Je to akce Zahradila.“ A pak byl zase sprostý

20:45 Novotný končí v ODS. Ale nemlčí. „Je to akce Zahradila.“ A pak byl zase sprostý

Řeporyjský starosta Pavel Novotný skončí v ODS, shodlo se na tom předsednictvo strany, v úterý večer…