Po covidu nová epidemie: Srdeční, metabolické a psychické nemoci

29.04.2021 12:15

Zdá se, že českým nemocnicím se trochu ulevilo, protože počty covidových pacientů již nějaký čas klesají. V tuto chvíli leží v nemocnicích méně než 3 tisíce pacientů. Na vrcholu pandemické krize to bylo přes 8 tisíc pacientů. Podle lékařů přesto Česko nemá vyhráno a zdravotnici si jen tak neoddechnou. Po covidu se totiž přihlásí o slovo další nemoci.

Po covidu nová epidemie: Srdeční, metabolické a psychické nemoci
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Kronavirová krize, která české zdravotnictví sužuje minimálně od podzimu minulého roku, pomalu slábne. Zatímco v jednom z vrcholů epidemie leželo v českých nemocnicích přes 8 tisíc covidových pacientů, teď se Česko konečně dostalo pod 3 tisíce pacientů, i když jen těsně.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Deník Právo však s odvoláním na slova lékařů varuje, že české zdravotníky čekají ještě další perné chvíle. Rozhodně si hned tak nevydechnou.

Na vině jsou další onemocnění, která bude třeba řešit v době pocovidové, a to ještě naléhavěji než před ní, jelikož kvůli nemoci covid-19 byla značná část standardní lékařské péče odsunuta stranou.

„Po pandemii covidu-19 může přijít epidemie srdečních, metabolických a psychických nemocí,“ uvádí list.

„Třicet tisíc mrtvých na covid za rok nelze zpochybňovat, ale musíme si uvědomit, že zde máme pořád 55 tisíc mrtvých na kardiovaskulární choroby a 30 tisíc na nádory,“ upozornil Richard Češka, vedoucí Centra preventivní kardiologie v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…