Po krachu strany Čaputové vytekl Jiří Pehe. Vytáhl na odpůrce Zemanovy nohy

01.03.2020 16:05

Hlavním poraženým slovenských voleb je podle mnohých strana Progresivní Slovensko. Otevřeně liberální strana „bratislavské kavárny“ si v euforii po zvolení jejich místopředsedkyně prezidentkou plánovala nové liberální Slovensko, nakonec ale vůbec neprošla do parlamentu.

Po krachu strany Čaputové vytekl Jiří Pehe. Vytáhl na odpůrce Zemanovy nohy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová a prezident Česka Miloš Zeman

Kamenem úrazu se pro progresivisty stala koalice s hnutím SPOLU. Ačkoliv je slovenský systém pro koalice mírnější než ten český, stala se i tamní sedmiprocentní laťka pro stranu prezidentky Čaputové nepřekonatelnou.

Neúspěch progresivistů některé potěšil, jiné zklamal a jiné úplně frustroval. Situaci lapidárně vystihl Tomasz Peszynski, zakladatel Pražského Majdanu a aktivista za pulzující Evropu. Ten už si maloval, jak se PS dostane do vlády, než si zjistil, že nebude ani v parlamentě. A lamentoval, že chybělo pouhých 1000 hlasů.

Jan Hřebejk se v zoufalství vrhl na jiné počty: „Na Slovensku nebude mít v parlamentu zastoupení přes 330000 voličských hlasů ( voliči PS/Spolu a KDH) dohromady 12.5% hlasů pro standardní demokratická uskupení. To je o 100000 více, než kolik získal Kotleba,“ lamentoval.

Nad neúspěchem liberálů lamentoval v Praze i režisér Fero Fenič, kterému to zkalilo radost z odstavení strany Smer.

Zklamaní fanoušci Progresivního Slovenska se pak uchýlili k poslední baště, která Progresivnímu Slovensku zbyla v prezidentském paláci.

Jiří Pehe se třeba dojatě rozepsal o tom, jak prezidentka Zuzana Čaputová při volbách spořádaně čekala ve frontě. Načež si někdejší hlavní poradce Václava Havla zchladil žáhu poznámkou, že „náš pan prezident by také jistě stál ve frontě, kdyby ovšem mohl stát“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…