Po senátorech protestují proti zákazu kouření také občané

06.04.2017 10:22

Protikuřácký zákon, který pod nesouhlasným tlakem veřejnosti i části poslanců a senátorů schválila česká vláda a podepsal prezident, vyvolává i nadále velké emoce. Kromě oficiální senátorské stížnosti k Nejvyššímu soudu, se nyní na webech objevila petice občanů za vypsání celostátního referenda o zákazu kouření v restauračních zařízeních.

Po senátorech protestují proti zákazu kouření také občané
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

„My, níže podepsaní občané České republiky, vyhlašujeme petici za vyhlášení referenda o protikuřáckém zákoně, neb si myslíme, že tento je v rozporu s Ústavou České republiky, protože odepírá kuřákům právo scházet se na místech, kde se smí kouřit, která jsou řádně označena tabulkou kouření povoleno. Tímto je porušeno právo na shromažďování. Obzvláště po 22. hodině by kuřáci kouřící před hospodou, barem či klubem mohli být nařčeni z rušení nočního klidu, popřípadě majiteli podniku uděleny pokuty. Tento zákon je nejen zásahem do svobody člověka, ale také zásahem do svobody podnikání. Dále tento zákon odepírá vlastníkům těchto zařízení jejich právo svobodně nakládat se svým majetkem.

Z výše zmíněného považujeme za svou občanskou povinnost využít svého práva daného Ústavou České republiky zorganizovat petici za vyhlášení referenda o protikuřáckém zákoně, tak aby o tom rozhodli všichni občané naší země, a nikoli pár zastupitelů, již k tomuto jednání nemají povětšinou ani mandát od svých voličů,“ píše se mimo jiné v petici. Na závěr vyzývají autoři petice prezidenta, aby vypsal referendum, ve kterém občané rozhodnou o protikuřáckém zákoně.

Novelu kritizují kvůli zmařeným investicím také tisíce živnostníků, kteří se ve svých barech a restauracích obávají o pokles zisků, ale i běžní občané, kterým vadí, že jim stát nařizuje, co mají a nemají dělat. Odpovídají tomu i první ohlasy, které se po zveřejnění petice objevují. Několik jich vybíráme:

Jan Bezvoda | Hradec Králové:

Myslím si, že to je diskriminace. Není to demokratické. Každý by měl mít na výběr, jak kuřák, tak restauratér.

František Kindl | Chvalkovice na Hané:

Ano, plně souhlasím. Je to zase jen o tom, jak organizovat lidem život dle svých představ!!!!

Vladimír Novotný | Ivanovice na Hané:

Je to odporný zásah do vlastnických práv. Rozhodnout si mají majitelé nemovitostí. Určitě bude velmi „prospěšné“ pro školní mládež při cestě ze školy vidět hloučky kuřáků před restaurací. Zákon vymysleli socani a volby budou za pár měsíců...

Jan Veigert | Zdice:

Sám jsem nekuřák, nicméně takový „zákon“ je čistá buzerace. Je potřeba se tomu postavit.

Zdenka Pimperová | Hradec Králové:

Ačkoliv jsem sama před dvěma lety kouřit přestala, nepřestanu se bít za práva kuřáků. Už proto, že ustavičné omezování svobod nás všech a stupňující se buzerace ze všech stran mi neskutečně vadí. Nejhorší je bezmocnost...

Jiří Glasa | Ostrava:

V hospodách se odjakživa kouřilo. Kdo nechce chodit do takové hospody, ať jde do nekuřácké, dnes už jich je dost!

V souladu s názory občanů je sepsána i ústavní stížnost. „Veřejná moc v liberálním právním státě nemá vychovávat občany a vnucovat jim životní styl, který momentální držitel moci považuje za správný. Konečně v našem státě není trestná sebevražda, pak nemůže být trestné ani jednání, které někdo jiný hodnotí tak, že neprospívá zdraví toho, kdo jej činí. Veřejná moc v liberálním právním státě se musí zastavit před soukromým životem občanů s tím, že jsou dospělí, svéprávní a rozumem vybavení k tomu, aby jednali tak, jak oni sami chtějí,“ uvádí v ústavní stížnosti jménem senátorů její zpracovatel, advokát Zdeněk Koudelka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…