Po summitu G7: Pokud by měl Západ skutečně zájem na míru a spolupráci...

22.05.2023 16:01 | Komentář

„Západ, který by skutečně měl zájem na světové bezpečnosti a světovém blahobytu, by v první řadě měl zájem na míru a spolupráci. Jeho základní poselství demokracie by byla diplomacie. Symbolem současného Západu je vlastně vyretušované selfíčko na Instagramu...,“ píše na svém sociálním profilu Pavel Šik.

Po summitu G7: Pokud by měl Západ skutečně zájem na míru a spolupráci...
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

„Pročítám si zprávy o G7... Když slyším Scholze mluvit o tom, že G7 nejsou jedinými demokraciemi na světě a nejsou jedinými státy, které mají ve světě slovo, a když se podívám na závěrečnou fotku summitu G7, který se sice stále tak nazývá, ale na fotce je 22 státníků (Leyenovou, která se vetře všude, nepočítám, není volená státnice)... Mohl bych dojít k absurdnímu dojmu, že byla potřeba válka, aby arogantní Západ pochopil, že existuje velká část světa, která byla ve jménu našeho blahobytu a v naší aroganci naprosto přehlížena. Západ jako by se absurdním způsobem kvůli válce politicky vzbudil ze svého růžového snu a začíná oficiálně zjišťovat, že válka nebyla jen jakýmsi výstřelkem jednoho státu vůči západní hegemonii, ale tichým důsledkem roky budované spolupráce a vzrůstajícího celosvětového nesouhlasu. Západ, doposud zcela pohlcený interním kulturním bojem o práva menšin nebo 120 pohlaví, pohlcený utkvělou představou vůdcovské role v boji proti globálnímu oteplování, zjišťuje, že mu jeho politické a aktivistické divadlo zbytek světa přestal věřit, a tak se snaží,“ poznamenal na sociální síti Pavel Šik a dodal, že je to znovu jen divadlo.

„Stále častěji slyšíme od západních politiků opakovat mantru o hlasu globálního jihu, někteří optimističtí (západní) pozorovatelé velkolepě míní, že letošní summit G7 bude začátek větší mezinárodní role hlasů, které byly v minulosti opomíjeny, kritici ze zbytku světa vědí, že zájem skupiny G7 poskytnout zemím globálního jihu větší vliv na svět je zase jen politickým divadlem ‚probuzeného Západu‘. Výkonný ředitel Oxfam International Amitabh Behar to popsal jednou větou: ‚Bohaté země G7 se rády stavějí do role spasitelů, ale ve skutečnosti uplatňují smrtící dvojí metr – hrají podle jedněch pravidel, zatímco jejich bývalé kolonie jsou nuceny hrát podle jiných. Dělej, co říkám, ne, co dělám,‘“ zmínil Šik.

„Každému státníkovi ve světě, který není postižený demencí, je jasné, že se nehraje o nic jiného než o americkou fóbii z hospodářského a politického vlivu Číny, která nyní zuří, protože závěrečné komuniké summitu bylo sepsáno v ryze americkém duchu. Britský premiér Rishi Sunak dokonce prohlásil, že Peking představuje největší světovou výzvu pro bezpečnost a prosperitu. Je to logické? Není. V principu hraje nyní Západ známou hru ne nepodobnou, jako hrál desetiletí s Ruskem, kopněme si do medvěda co nejčastěji, až se totálně nasere a prdne mu v kouli, abychom ho poté mohli označit za agresora a přesvědčovat ostatní, že jsme měli pravdu. Nyní je na řadě panda,“ dodal Šik.

„Západ, který by skutečně měl zájem na světové bezpečnosti a světovém blahobytu, by v první řadě měl zájem na míru a spolupráci. Jeho základní poselství demokracie by byla diplomacie. Symbolem současného Západu je vlastně vyretušované selfíčko na Instagramu...,“ zakončil Šik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …