Počet mrtvých na silnicích klesá. Přesto jsem pesimista, říká šéf dopraváků

28.02.2012 18:28

Šéf dopravních policistů Leoš Tržil byl v úterý hostem pořadu Impulsy Václava Moravce. Nejvíce se diváci ptali na novou povinnost mít zimní pneumatiky – podle Tržila je však většina lidí používala již dříve.

Počet mrtvých na silnicích klesá. Přesto jsem pesimista, říká šéf dopraváků
Foto: Martin Šimák
Popisek: Ředitelka brněnského okruhu Ivana Ulmanová s šéfem dopravní policie Leošem Tržilem a Karlem Abrahámem

Povinnost mít zimní pneumatiky, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, je povinné od 30. listopadu 2011. „Je velmi složité výhodnost tohoto nařízení hodnotit, protože letošní zima byla velmi specifická,“ myslí si Tržil.

Volkswageny potřebujeme

Konflikty s řidiči kvůli formulaci nařízení podle šéfa dopravních policistů příliš nevznikají. „Většina řidičů zimní pneumatiky má. Je důležitý preventivní význam,“ uvedl. Další prioritou dopravní policie je také bezpečnost chodců.

„Jde nám o zvýšený pohled nad agresivní a pirátskou jízdou. Bylo proto zakoupeno dvacet dalších vozidel, která budou jezdit tam, kde je to potřeba. Doplňují naše auta na vytipovaných komunikacích,“ vysvětlil Tržil. Jedná se o dvacet nových Volkswagenů Passat.

Statistiky ukazují, že na silnicích od začátku roku zemřelo nejméně lidí za posledních několik let. Tržil je však pesimista. „Všichni účastníci provozu by měli být opatrní. Přijde březen a s ním čekáme typické ranní nehody řidičů oslněných sluncem. Já na statistiky příliš nedám,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…