Počet sociálně slabých, handicapovaných... I tyto faktory by měly ovlivnit financování jednotlivých škol, říká Valachová

30.08.2015 14:38

Klíčem k pozitivním změnám ve školství vidí ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) ve změně financování. Uvedla to ve druhé části dnešních Otázek Václava Moravce. Ve studiu o problémech školství diskutovala také stínová ministryně školství, poslankyně Gabriela Hubáčková (KSČM).

Počet sociálně slabých, handicapovaných... I tyto faktory by měly ovlivnit financování jednotlivých škol, říká Valachová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Hubáčková uvedla, že je sice „fajn“, že učitelé budou mít navýšeny platy o tři procenta. „Je to ale minimum toho, co si učitelé zaslouží. Děkujeme za ně, ale stále je to málo,“ upozornila. Valachová na to reagovala, že po dobu mandátu této vlády se budou učitelům platy navyšovat o tři procenta každoročně.

I ona považuje toto přidávání učitelům „za naprosté minimum“. Spolu s tím prý ale musejí přijít i změny financování. A to tak, aby finance směřovaly ke konkrétnímu učiteli.

Při směřování peněz má být zachován individuální přístup ke každé škole

Valachová pak předestřela svou komplexní představu o tom, podle jakých kritérií by měly peníze na jednotlivé školy směřovat. Klíčové prý je, aby byl při směřování peněz zachován velmi individuální přístup ke každé škole. Zohledněn má být například počet dětí ze sociálně slabých rodin, počet dětí handicapovaných atd. „Dáváme si pozor, abychom na žádný typ školy nezapomněli,“ ujistila ministryně.

Návrh paragrafového znění novely školského zákona má být spolu se studií, která ukáže, kolik to vše bude stát, hotova do konce letošního prosince.

Hubáčková k tomu podotkla, že se to sice „poslouchá výborně“, ale že si raději počká na konkrétní znění novely.

Maturanti mají špatné výsledky i v češtině a cizích jazycích

Valachová upozornila, že „matematika je nespravedlivě bičována“, neboť podobně nedobré výsledky mají maturanti i v případě češtiny a cizích jazyků.

Odmítla, že by práce na kariérním řádu učitelů byly u ledu. Pouze prý pozastavila jeho implementaci. „Máme totiž pocit, že se z kariéry ztratil učitel, který učí děti, vidí v tom radost, vidí v tom svou kariéru, toho chci podpořit,“ vysvětlila s tím, že kariérní řád začne platit nejdříve 1.ledna 2017, dříve se to prý nestihne.

Václav Moravec pak pro ilustraci zmínil, že průměrný plat učitelů vzrostl z 25 835 Kč v roce 2010 na 28 195 Kč v roce loňském.

Valachová přiznala, že o letošních letních prázdninách bylo na úřadech práce na 4000 učitelů. Novela zákona, která by takovou praxi znemožnila, má být schválena už letos na podzim. Vládní koalice v tomto případě může počítat i s hlasy levicové opozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…