Poche, Hulinský, kšefty a mlaskání u plných koryt: Explozivní dění na magistrátu v Praze pouze na PL

13.09.2018 16:44

Když ve čtvrtek odpoledne otevřely ParlamentníListy.cz obálku, na které byl pouze název našeho média, nečekali jsme, o co půjde. Takových anonymů totiž dostáváme mnoho. Uvnitř byly prakticky jen tři papíry. Fakta - minulost - citace. Všechny tři oddíly přitom měly společného jmenovatele: odvolanou a zároveň neodvolanou ředitelku pražského magistrátu Martinu Děvěrovou.

Poche, Hulinský, kšefty a mlaskání u plných koryt: Explozivní dění na magistrátu v Praze pouze na PL
Foto: Praha.eu
Popisek: Martina Děvěrová

Kdybychom měli začít odzadu, což ostatně nebude žádná dávná minulost, zmínili bychom středeční články. Tak například ten, co vyšel na stránkách Českého rozhlasu: „Hamáček zrušil odvolání ředitelky pražského magistrátu, které chtěla Krnáčová. Děvěrová plánuje návrat."

V textu mimo jiné stojí, že „na začátku července Děvěrovou odvolala primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle ní dostatečně aktivně neřešila situaci kolem udělování dotací na sport, kvůli němuž zasahovala na magistrátu policie. Hamáček ale shledal v odvolání pochybení, je tedy neplatné".

Podle podkladů, které jsme získali, je však ona "ublížená svatozář Martiny Děvěrové" neopodstatněná. Proč? Nechme promluvit náš neznámý zdroj. Dodejme také, že informace, které jsme obdrželi, potvrdil nejen nejmenovaný zástupce ČSSD, ale rovněž muž, který měl v minulosti blízko k TOP 09.

„Děvěrová působila na magistrátu už za Bémovy éry. Byla asistentkou tehdejšího náměstka Hulinského. Připravovala mu veškeré podklady na jednání Rady. Odtud začala plynout její velmi úzká spolupráce s ČSSD. Později měla blízko zejména k Pochemu a celkově na struktury ČSSD. Ředitelkou magistrátu se stala v únoru 2015, tedy pár měsíců po volbách (socani ji v podstatě nacpali na úřad). Po celou dobu kryla socdem kauzy, zejména sportovní dotace, které odmítala řešit. Už minulý rok se totiž očekávalo, že rozváže pracovní poměr s ředitelkou sportovního odboru Fáberovou (zahraniční cesty s Peltou apod.). Nic se nestalo a o rok později se rozdělování sportovních dotací řešilo i na magistrátu (zásah policie)," stojí v obálce, kterou obdržela naše redakce.

Anketa

Měl by Andrej Babiš oficiálně vystoupit proti pokračování sankčního řízení EU vůči Maďarsku?

98%
2%
hlasovalo: 21289 lidí
„Tak to je," doplnil náš sociálnědemokratický zdroj přímo z magistrátu. Muž z TOP 09 nezávisle na svém politickém rivalovi prostřednictvím SMS reagoval: „Ano, to souhlasí."

A co dalšího je na těch několika stránkách o Martině Děvěrové? „Rada v roce 2016 odsouhlasila, že kvůli Opencard zažaluje Béma a právě Hulinského a uložila ředitelce magistrátu, aby připravila právní analýzu, která takový krok podpoří. Ředitelka Děvěrová ale na právní analýzu vybrala (bez soutěže) až o několik měsíců později – tudíž reálně by kauza stejně nejspíše byla promlčena - a analýzu dodala advokátní kancelář Čalfa, Bartošík a partneři, která ještě donedávna měla název Čalfa, Bartošík a Rampula."

Připomeňme, že Vlastimil Rampula je český právník, dřívější státní zástupce a od roku 2012 advokát. V letech 2007–2012 byl vrchním státním zástupcem v Praze. Od poloviny roku 2013 jako advokát potvrdil zastupování podnikatele Iva Rittiga. Médii byl, jak stojí třeba na Wikipedii, označen za „zametače kauz“, například kvůli postupu vrchního státního zastupitelství v trestních kauzách pronájmu gripenů, zpronevěry majetku Mostecké uhelné společnosti či podvodů okolo banky IPB.

Kromě těchto operativních poznatků se ale podklady k celé kauze zaobírají rovněž právní stránkou. I zde je vidět, že tvůrce "dokumentu" velmi dobře věděl, co píše.

Děvěrová byla odvolána v červnu 2018 (ministr obrany byl tehdy Metnar). Zákon ukládá, že primátor odvolává ředitele úřadu po předchozím souhlasu ministra vnitra. Souhlas udělen, Děvěrová odvolána. Po nástupu Hamáčka začal být souhlas Metnara zpochybňován. Argument je, že neproběhlo na MV správní řízení, které by podle jejich výkladu mělo předcházet udělení souhlasu. V tom případě by ale stejným způsobem musela být i jmenována, ale tehdy také stačil pouhý souhlas bez správního řízení. Metnar podle právníků rozhodl v souladu se zákonem a dlouhodobou praxí MV. Tu ale nyní mění (účelově) se zpětnými účinky, čímž zasahuje do právní jistoty všech zúčastněných."

A jaké jsou důvody urputné snahy ČSSD o zachování této pro Pražany vcelku neznámé a nezajímavé pozice? „Poche ví, že přichází o vliv a chce si ho zachovat alespoň touto cestou. Aby se pořád ještě mlaskalo u těch plných korýtek," řekl závěrem náš zdroj z TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…