Počty nově nakažených i hospitalizovaných klesají, ale pozor! Blatný, Rážová a Dušek varují

27.11.2020 15:15

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek zvedá varovně prst. Čísla nově nakažených i nově hospitalizovaných sice klesají, ale to neznamená, že se lze tvářit, že je vše v pořádku. Není. A pokud by se po rozvolňování nálož ještě zvýšila, budeme ve větších problémech.

Počty nově nakažených i hospitalizovaných klesají, ale pozor! Blatný, Rážová a Dušek varují
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný se znovu vyjádřil k vývoji pandemie v Česku. Po boku mu seděli hlavní hygienička Jarmila Rážová a ředitel ÚZIS Ladislav Dušek

Rážová konstatovala, že se zlepšuje situace kolem trasování kontaktů, protože v karanténě ubylo setkávání lidí. Ale od prosince budou připraveny kapacity trasovačů na plošné testování učitelů a občanů. kteří o testy projeví zájem. „Máme ty kapacity připraveny,“ ujišťovala Rážová.

„Pozitivita testů se pohybuje stále nad dvaceti procenty, ale jenom lehce,“ doplnil k informacím Rážové ministr, který poděkoval občanům, že začali opět hygienikům zvedat telefony. „Za to děkujeme a jenom zdůrazním, že je to potřeba,“ pravil ministr.

Když se dostal ke slovu Dušek, upozornil, že situace teď není jednoduchá.

„Skutečně je pravda, že nám klesá populační zátěž, ale ten pokles zpomaluje. Reprodukční číslo se pohybuje mezi 0,8 až 0,9, takže to není tak pozitivní, když by to bylo těch žádoucích 0,7,“ upozornil Dušek. „Aktuálně máme nové přírůstky kolem 4 tisíc denně,“ doplnil ještě s tím, že toto je stále riziková hodnota. „Tu situaci nemůžeme považovat za stabilizovanou.“

Poté Dušek vyslovil další varování.

„A aby těch negativ nebylo málo, tak nám stále přetrvává nemocnost seniorů. Senioři 65+ tvoří 20 procent celkové nálože,“ upozornil Dušek s tím, že lidé ve věku 75+ tvoří 10 procent nově diagnostikovaných osob.

Momentálně je v rizikové skupině diagnostikováno asi 1 tisíc lidí den co den. Ve věku 75+ je to pak 500 lidí den co den.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí
„My tento víkend budeme předkládat nové predikce až do konce roku a už s těmi supernejrizikovějšími scénáři nebudeme počítat,“ pravil Dušek.

Upozornil, že zpomalování epidemie napomáhá návratu nemocnic k normální péči. „S radostí je třeba říct, že klesá počet hospitalizací. Z 8300 to kleslo asi na 5 tisíc k dnešnímu ránu,“ oznámil Dušek. I 5 tisíc je ale varovný počet a prý se nelze uklidňovat, že je vše v pořádku.

„Máme regiony, které jsou stále v potenciálně velmi rizikovém epidemickém stavu a regiony, kde ta situace vypadá už velice dobře,“ uvedl Dušek. Premianty jsou Praha a kraj Moravskoslezský. Silně riziková situace přetrvává na Pardubicku, v Hradci Králové, na Vysočině a částečně v kraji Karlovarském.

Kdyby se při výpočtu epidemického stupně vynechala Praha, pak celá republika dál setrvává ve 4. stupni a podle Duška nelze rozvolňovat.

Blatný doplnil, že v domovech pro seniory se momentálně pozitivita testů, antigenních testů pohybuje okolo 4 procent.

Velmi striktní byl v otázce, zda je třeba dále dodržovat všechna opatření přijatá vládou. Věří, že všude tam, kde budou tato pravidla flagrantně porušována, policie zasáhne a přijde i patřičný trest.

Na tiskové konferenci také zaznělo, že nemocnice opět pomalu obnovují klasickou necovidovou péči a pokud jde o to, kdy se situace vrátí zcela do normálu, tak půjde o měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…