Podle Hamáčka si teď už budou všichni dávat pozor na mikrofony

10.12.2013 18:39

Předseda Poslanecké sněmovny ČR Jan Hamáček v křesle hosta úterních Impulsů Václava Moravce na Rádiu Impuls popsal, s jakými těžkostmi se potýká naše sněmovna. I na ceremoniálu na počest Nelsona Mandely se prý ukázalo, že chybí čtvrtý nezvolený místopředseda. Ve vysílání došlo i na prezidenta Zemana, předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a na tajné služby.

Podle Hamáčka si teď už budou všichni dávat pozor na mikrofony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny

Hned na počátku pořadu vysvětlil Jan Hamáček, proč nemohl jet na pohřeb Nelsona Mandely. I fakt, že sněmovně chybí jeden místopředseda, zabránil tomu, aby Hamáček na ceremoniál jel, ačkoli se o tom prý také uvažovalo. V této souvislosti se vyjádřil také k neveřejnému projevu premiéra Rusnoka na adresu Mandelova pohřbu. Podle jeho názoru to bylo nešťastné vyjádření, ale nelze ho přeceňovat.

„Já bych to přirovnal k rozhovoru na pracovišti o polední pauze,“ prohlásil Hamáček. ... Myslím si, že po této skutečnosti si bude každý dávat pozor na to, jak se bude vyjadřovat, a bude dbát o to, zda je mikrofon zapnutý,“ dodal. Podle jeho názoru by bylo dobré označit mikrofony např. světlem, aby bylo na první pohled zřejmé, zda jsou zapnuté, či nikoliv.   

Babiš a tajné služby

Následně se vyjadřoval k fungování sněmovny. Bude potřeba sledovat, zda se politici ANO nedostávají do střetu zájmů vzhledem k jeho mediálním a potravinářským podnikatelským aktivitám. Strana ANO řídí výbor pro zemědělství i pro média. „Kdyby došlo k nějakému konání, které by naznačovalo střet zájmů, tak je alternativou i výměna předsedy výboru, ale já bych tu pozici předsedy nepřeceňoval, protože tam jsou v poměrném zastoupení zahrnuty i ostatní politické strany a předseda musí své veřejné výstupy konzultovat s ostatními členy."

Stranou nezůstala ani problematika tajných služeb, které by měla sněmovna kontrolovat. Podle Hamáčka se v minulém období ukázalo, že tato komise je relativně bezzubá. Sám by proto nebyl proti ustavení jakési „rady moudrých“ např. z bývalých soudců, která by měla širší možnosti nahlížet tajným službám více „do karet“.

V závěru pořadu Hamáček vyjádřil přání, aby prezident Miloš Zeman zavítal do sněmovny. Již ho prý zval. A to i navzdory tomu, že se rozcházejí jejich pohledy na to, jak by se měl prezident republiky zapojovat či nezapojovat do sestavování vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…