Podmínka pro Hudečka, Svobodu i všechny ostatní. Tak zní návrh žalobce v kauze Opencard

22.08.2016 18:31

Dvou- až tříleté podmínky dnes v závěrečné řeči navrhl státní zástupce pro bývalé pražské primátory Bohuslava Svobodu, Tomáše Hudečka, někdejší radní pro informatiku Evu Vorlíčkovou a někdejšího primátorova náměstka Josefa Noska, píše ČTK.

Podmínka pro Hudečka, Svobodu i všechny ostatní. Tak zní návrh žalobce v kauze Opencard
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Stejné tresty navrhl dvěma úředníkům, kteří podle něj společně s vrcholnými politiky nesou hlavní část viny v další z kauz kolem karet Opencard, týkající se uzavření nevýhodných smluv. Pro dalších devět lidí státní zástupce trest nepožaduje. Všichni obžalovaní vinu odmítají. Případem se bez deseti dní zabývá přesně rok pražský městský soud.

Kdyby zakázku nedostal Haguess, nehrozil by kolaps celého systému

Úředníci podle obžaloby v březnu 2012 nesprávně stanovili předpokládanou hodnotu veřejné zakázky. Materiál s jednomyslným doporučením přijetí nabídky firmy Haguess pak byl předložen radě hlavního města, která o dva měsíce později schválila uzavření smlouvy. Podle obžaloby tím vznikla Praze škoda nejméně 24,9 milionu korun.

Podle státního zástupce Tomáše Lejnara se při soudním procesu podařilo prokázat, že byl porušen zákon o veřejných zakázkách. Ve své závěrečné řeči uvedl, že kdyby zakázku nedostal Haguess, nehrozil by kolaps celého systému. Nefungovalo by podle něj jen vydávání karet. „Mohla se uskutečnit veřejná soutěž,“ řekl. Dohodnutá cena podle něj byla předražená, při veřejném výběrovém řízení se mohla snížit díky konkurenci.

Největší míru viny podle státního zástupce v kauze nese tehdejší ředitel magistrátního odboru informatiky Jan Teska, který připravil podklady pro jednání radních. Pak následuje politička Vorlíčková, která je vrcholnému politickému orgánu metropole předložila. Větší míru odpovědnosti za zakázku podle něj měli také Svoboda, Hudeček, Nosek a externí člen hodnoticí komise Aleš Němeček.

K závěrečné řeči se dnes dostali pouze advokáti Hladíka

Zproštění obžaloby Lejnar naopak požaduje pro bývalého náměstka primátora a letňanského starostu Ivana Kabického, současné pražské zastupitele Lukáše Manharta, Václava Novotného, Pavla Richtera, bývalou radní pro školství Helenu Chudomelovou či radního pro životní prostředí Radka Lohynského. Trest by podle státního zástupce neměli dostat také úředníci Štěpán Hladík, Veronika Pražáková a externí člen hodnoticí komise David Kučera. Podle státního zástupce tato skupina obžalovaných buď nespáchala trestný čin, nebo se to nepodařilo prokázat.

K závěrečné řeči se dnes dostali pouze advokáti Hladíka, Pražákové a Kučery. Kritizovali obžalobu, přestože by podle státního zástupce měli být osvobozeni. „Obžaloba je postavena na spekulacích a není podložena důkazy,“ řekla advokátka Václava Kubelíková. Trojice úředníků podle advokátů nemohla ovlivnit výši zakázky a neměli na ni žádný vliv. Závěrečné řeči zbývajících advokátů a všech obviněných přijdou na řadu v příštích dnech. Soud je plánovaný do středy, další termíny jsou nařízené od 5. září.

Elektronická karta Opencard pochází z éry někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Původně měla mít řadu funkcí, nakonec ale slouží především jako tramvajenka. Prahu stála 1,74 miliardy korun. Opencard nahradila v březnu karta Lítačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…