Podpora rodin s dětmi ze strany státu? Takto to vidí dotazovaní lidé

07.01.2015 17:27

Vláda se nedostatečně stará o sociální situaci rodin s dětmi, míní 52 procent Čechů. Je to o deset procentních bodů méně než před rokem. Více než třetina lidí si myslí, že péče je dostatečná. Pouze tři procenta dotázaných se domnívají, že stát podporuje rodiny s dětmi příliš mnoho. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Podpora rodin s dětmi ze strany státu? Takto to vidí dotazovaní lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hůře péči vlády o sociální situaci rodin s dětmi vnímají lidé, kteří životní úroveň své domácnosti hodnotí jako špatnou. Negativně se častěji vyjadřují také rodiče se dvěma a více nezaopatřenými dětmi, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, nezaměstnaní a příznivci levice.

Pokud jde o uplatňování nebo zavádění konkrétních opatření v oblasti rodinné politiky, pak zhruba 90 procent Čechů souhlasí s tím, aby v každé základní škole byla provozována družina, aby byla podporována pružná pracovní doba a částečné úvazky pro rodiče a aby se zvýšil počet mateřských školek.

Většina dotázaných by také uvítala snížení daní pro lidi s nezaopatřenými dětmi. Pro zvýšení přídavků na děti se vyjadřují více než tři čtvrtiny veřejnosti a 70 procent lidí by souhlasilo se zvýšením počtu jeslí.

O něco nižší podporu mají společné zdanění manželů, vícerychlostní rodičovské dovolené, vyplacení plošného porodného bez ohledu na příjem a plošné přídavky na děti. Všechny návrhy ale podporuje více než polovina Čechů.

Průzkum se uskutečnil od 3. do 10. listopadu a zúčastnilo se ho 1085 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…