Podporuji zákon tak, že hlasuji proti němu. Podívejte se, jaké absurdity prý padají k zákonu o registru smluv

19.05.2015 16:23

REPORTÁŽ Zveřejňování smluv na internetu je zdánlivě v dnešní elektronické době snadná věc. V Česku je prosazení tohoto zákona pořádná fuška. Co šlo na Slovensku za tři měsíce, se u nás nedaří už měsíců 35. A bude jich mnohem víc. Ale jsou i horší případy. Dodatek Ústavy USA o omezení platu politiků se schvaloval 202 let. Tématu zákona o registru smluv se věnovala debata v libereckém Fryčově knihkupectví.

Podporuji zákon tak, že hlasuji proti němu. Podívejte se, jaké absurdity prý padají k zákonu o registru smluv
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Moderátorka Silvie Lauder přivítala hosty pořadu – poslance a bývalého starostu Semil Jana Farského ze Starostů pro Liberecký kraj a Pavla Felgra ze Změny pro Liberec, který je krajským ambasadorem Rekonstrukce státu. Zákon o registru smluv je jedním z těch, který Rekonstrukce státu od března 2013 prosazuje. Nicméně je ještě o rok starší. Přišel s ním Jan Farský, kterého inspirovalo Slovensko, kde ho schválili za tři měsíce. Impulsem k němu byla příhoda tehdy mladého semilského starosty. Do úřadu nastoupil poprvé v roce 2006 a v úvodním starostovském nadšení si po nocích dopodrobna pročítal všechny smlouvy. „A zjistil jsem, že mi tajemník podstrčil k podpisu jinou, upravenou smlouvu, než jsme schválili. Sice jen v jednom odstavci, který ji ale významně pozměnil,“ vysvětlil na liberecké debatě Jan Farský.

Nejlepší dezinfekce je světlo

Následně začaly Semily smlouvy zveřejňovat. Nejsou samy, podobných obcí je dnes více. Jejich starostové uvádí, že zveřejňování smluv jim přináší menší podezíravost občanů a dává politikům větší jistotu, že jim úředníci neprovedou něco za jejich zády. „Nejlepší dezinfekce je světlo,“ uvádí k tomu starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD). Ten na debatě fyzicky přítomen nebyl, ale jeho názory se daly nalézt v brožuře, kterou organizátoři přítomným nabídli.

Přes vstřícnost některých starostů je i mnoho těch zdrženlivějších. Někteří se zavedení tohoto zákona obávají, někteří se ho dokonce děsí. A podobný vzorec chování je vidět i v Parlamentu České republiky. „Před volbami zákon všichni chválí. Protože voliči na něj slyší. Vždyť jde o jednoduchou věc – zveřejnit všechny smlouvy. Aplikace vám mnohem snadněji najdou data, která chcete vyhledat. Třeba si zadáte, kolik stojí metr čtvereční položení zámkové dlažby v celé České republice a aplikace vám ji vyhledá. Což by fyzicky šlo velice těžko,“ upozornil Farský.

Před volbami jsou pro. Pak následuje zdržovací taktika

A tak se mnozí budoucí poslanci upsali Rekonstrukci státu, že zákon budou v Poslanecké sněmovně podporovat. U registru smluv je podepsáno 133 z celkového počtu 200 poslanců. Výsledek? Návrh zákona byl zde „zaparkován“ řadu měsíců za Nečasovy vlády, teď ještě delší čas za vlády současné. A stále je prakticky na začátku. „Přímo pod tímto zákonem je podepsaných 78 poslanců. A někteří z nich paradoxně hlasovali na výborech proti němu. Když jsem se potom jednoho z nich ptal proč, řekl mi, že mu chtěl tímto způsobem pomoci. Doteď jsem nepochopil jak,“ prozradil myšlenkové pochody některých poslanců Jan Farský.

„Když chce sněmovna něco zdržovat, tak to pošle do co nejvíce výborů. Takže tento zákon projednávaly výbory hospodářský, pro veřejnou správu a ústavně právní, který jediný ho podpořil,“ vysvětlil poslanec. A žádají se další posudky a zdržovací salámová metoda pokračuje. Nabízí se otázka, proč se politici tomuto zákonu tak brání. „Myslí si, že tak přichází o část moci. Což je asi proti podstatě politika,“ domníval se Farský. Nicméně by tím přišli i o část pokušení z nekalostí. Existuje mnoho případů ukazujících, jak moc korumpuje. Právě probíhá soud s jedním panem doktorem, který se stal hejtmanem. Pozitivním zjevem na naší politické scéně byl jeden čas i jeden pražský primátor, než se ocitl ve vleku jistého „politického“ podnikatele...

Nyní je připraven koaliční návrh zákona o registru smluv. V něm vidí Farský jedno zásadní čertovo kopýtko. „Na Slovensku měli od chvíle schválení do doby účinnosti tři týdny, což je opravdu málo. Současná vláda chce rok a půl. Rok bude fungovat bez sankce. Nebezpečí vidím v tom, že ti, co tam budou po tuto dobu vkládat smlouvy vlastně dobrovolně, na sebe nebudou sdělovat nic špatného. A pak se začne říkat, že zákon vlastně nic nepřináší,“ objasnil. Proto připravil pozměňovací návrh v tom smyslu, aby sankce a účinnost zákona začaly platit ve stejnou dobu.

„Je otřesné, jak se to vleče, jaké si vymýšlejí různé argumenty. Přitom není co vymýšlet, tento zákon je úplně jasný,“ prohodil jeden z diváků Petr Medřický z Desné, který se také angažuje v Rekonstrukci státu.

Skvělý džob pro 20 lidí – 400 korun za hodinu

Pavel Felgr se podělil o největší argumentační absurditu, se kterou se zástupci Rekonstrukce státu setkali při odmítání zveřejňování smluv na internetu. Jejím autorem je firma ČEZ. „Zkonstatovali, že by kvůli zveřejňování smluv museli přijmout 20 nových zaměstnanců se 400 korunami na hodinu,“ pobavil přítomné Felgr. Hned několik přítomných pak projevilo zájem v případě přijetí zákona ucházet se o tento skvěle placený džob.

Opoziční poslanec Farský se také pustil do přístupu vlády. „V Semilech jsme nejdříve začali všechno zveřejňovat, abych měl vnitřní pocit, že můžu požadovat něco podobného po občanech. Ale vláda to dělá přesně naopak. Říká ‚Chceme vidět každou účtenku za lízátko a my vám přiznáme maximálně padesátitisícovou smlouvu. Protože co je méně, to je pod naši rozlišovací schopnost‘,“ podivil se.

Debaty se měl zúčastnit i jeden poslanec koaliční – Martin Komárek z hnutí ANO. Nedostavil se však. Farský se na argumentační souboj s ním těšil a na svůj facebook si v pozvánce na tuto debatu umístil Komárkův výrok na svoji adresu z října 2013: „Pan Farský byl neúspěšný. Sám to uznává. Úspěch je, když něco dokážete, ne když to nedokážete. Já jsem ve své předchozí profesi novináře a spisovatele dokázal, co jsem chtěl. Teď to dokážu v politice. Ušlechtilými záměry si může volič vytapetovat. Proto to dnes vypadá, jak to vypadá. Těším se, že s pomocí ANO pan Farský své záměry prosadí.“

Zatím se tak nestalo. Třeba se však jednou dočkáme. A snad to nebude trvat 202 let jako u amerického platového dodatku ústavy. S tímto nejasným pocitem odcházeli lidé z liberecké debaty o (ne)konečném příběhu schvalování zákona o registru smluv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…