ČSSD dle aktivistů blokuje registru smluv, Sklenák to odmítá

29.04.2015 19:13

Protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu dnes obvinila ČSSD z obstrukce při schvalování zákona o registru smluv, protože sociální demokraté společně s ODS a KSČM hlasovali proti zařazení bodu o registru na program dnešní schůze Sněmovny. ČSSD dnes kritizoval vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák ale kritiku odmítá. ČTK dnes řekl, že pro mimořádné zařazení registru na program podle něj nebyl závažný důvod a projedná se řádně v bloku druhých čtení.

ČSSD dle aktivistů blokuje registru smluv, Sklenák to odmítá
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

Aktivisté to ale považují za obstrukci a schválení zákona je podle nich nyní ohroženo. Iniciativa to uvedla v tiskové zprávě. "Pokud nebude zákon dnes nebo nejpozději zítra (ve čtvrtek) projednán, nebude se o něm moci hlasovat na květnové schůzi. A tím pádem jej bude Senát moct projednávat nejdříve v červenci," stojí ve zprávě. Iniciativa připomněla, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil, že zákon bude schválen do června.

"Program schůze určují poslanci, nikoliv Rekonstrukce státu. Registr smluv je v programu, přijde na něj řada, ale nebyl důvod to předřazovat," odmítl kritiku Sklenák. Zákon podle něj měl být původně projednán ve čtvrtek. Poslanci ale v pondělí schválili mimořádné zařazení bodu o monitorovacím systému fondů EU, přičemž tento bod na programu nahradil právě jednání o registru smluv.

Rekonstrukce státu upozorňuje, že pokud se zákon nestihne projednat, znamená to, že normu připraví až příští vládní kabinet. Sklenák ale dodal, že nikdy nelze přesně určit, kdy bude nějaký zákon schválen. "Zákon je v projednávání, máme za sebou první čtení. Uvidíme, jak bude vypadat projednávání ve Sněmovně dál," řekl.

Podporu zákona před volbami slíbilo 160 zvolených poslanců

Rekonstrukce státu je sdružení neziskových organizací a aktivistů. Jejím cílem je přimět politiky k prosazení zákonů, které pomohou v boji proti korupci. Iniciativa je blízká hnutí ANO. Člen vedení Rekonstrukce státu v březnu zveřejnil na facebooku zprávu, že KDU-ČSL a ČSSD na koaličním jednání brzdí přijetí zákona o registru smluv. Lidovci i sociální demokraté se proti tomu ohradili, podle nich se uskupení dvou desítek protikorupčních organizací "mění v PR agenturu" vládního hnutí ANO.

Podporu zákona před volbami slíbilo 160 zvolených poslanců, z nichž 70 je členy vládní koalice. Na základních parametrech návrhu zákona se však koalice dohodla až v březnu. Nenašla ale shodu na sporné povinnosti zveřejňovat i dříve uzavřené smlouvy, což prosazovalo ANO.

Podle tohoto zákona by stát, kraje, obce a jimi ovládané firmy měly zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy nad 50.000 korun v centrálním registru. Smlouvy by měly platit pouze v případě jejich zveřejnění. Zastánci zákona argumentují omezením korupce a větší transparentností hospodaření s veřejnými prostředky. Odpůrci pokládají protikorupční efekt za sporný, zavedení registru podle nich povede k nárůstu administrativní zátěže. Navíc není jasné, které ministerstvo by mělo systém spravovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …