Podrazili Piráty? Ne. Půta vysvětlil papír, kolem kterého je zle

03.11.2021 14:36

Napětí v koalici Pirátů a Starostů nepolevuje. Naopak. Výroky výrazných postav obou uskupení jsou čím dál ostřejší. Emoce vzbudila analýza předvolební kampaně, kterou si nechali vypracovat Piráti. Podle ní hnutí STAN porušovalo koaliční smlouvu a dohodnutá pravidla. S moderátorkou Danielou Písařovicovou o tom hovořil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN).

Podrazili Piráty? Ne. Půta vysvětlil papír, kolem kterého je zle
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
Půta se po zveřejnění analýzy nechal slyšet, že svého hlasu pro koalici s Piráty lituje. „Nejde o tu povolební analýzu, ale o způsob, jakým s ní Piráti seznámili hnutí STAN. Já myslím, že ten únik do médií ještě před tím, než ta analýza byla projednána, než jsme se o ní mohli bavit, než jsme o ní mohli diskutovat, nebyla žádná náhoda,“ sdělil Půta.

„Jsem přesvědčený, že to souvisí s tím vyjednáváním o těch konkrétních ministerských postech, které probíhá právě v těchto dnech. Vnímám to jako tlak na STAN, na vedení STAN, který má mít za cíl vybudování nějakého pocitu viny a zvýšení, řekl bych, pirátského tlaku na požadavky, které samozřejmě při těch vyjednáváních o vládě, o programovém prohlášení a také o odpovědnosti za jednotlivé resorty v tuhle chvíli probíhají,“ dodal. Zároveň uvedl, že považuje za přehnané nazývat daný materiál analýzou. „Nejsou tam relevantní informace obsaženy. Otázkou je proč. I STAN pracuje na analýze a bylo by lepší ty dva materiály projednat interně, zvlášť v těchto hodinách a v těchto dnech,“ dodal Půta.

Podle jeho slov se odehrál veřejný útok na práci celé řady Půtových kolegyň a kolegů. „Oni tu kampaň odpracovali, chodili na náměstí do kontaktní kampaně, i když vůbec nebyli na kandidátce, snažili se lidi přesvědčovat,“ poznamenal Půta. „Ze strany lídra celé koalice, tedy Ivana Bartoše, bych čekal spíš poděkování než útok,“ sdělil.

V analýze mimo jiné stojí následující: „Člen předsednictva hnutí STAN a předseda Starostů pro Liberecký kraj aktivně koordinoval vydání novin Starostů pro Liberecý kraj, které jednostranně podpořilo kandidáty nominované na kandidátní listinu za STAN. Obsah novin byl i přes výhrady Pirátů publikován. Stejně tak byly rozeslány podporující dopisy, které nezohlednily kritické připomínky Pirátů.“ To není pravda? „Ne, to není pravda, to musím odmítnout. V koaliční smlouvě bylo jasně napsáno, co je porušení koaliční smlouvy a porušení koaliční smlouvy by bylo, kdyby ke kroužkování vyzvali kandidáti sami. Žádný náš materiál neobsahoval žádnou výzvu ke kroužkování, my jsme pouze upozorňovali na to, že Starostové pro Liberecký kraj i v těchto volbách kandidují, oslovovali jsme naše tradiční voliče, kteří nás právě při té kontaktní kampani zahrnovali otázkami na koalici. Snažili jsme se v těch materiálech vysvětlit ty důvody, které nás vedly k tomu, že podporujeme koaliční kandidátku Pirátů a Starostů – a i díky té kampani jsme dosáhli toho nadprůměrného výsledku. Takže tady Piráti kritizují jeden ze dvou nejlepších výsledků v celé zemi,“ dodal Půta.

Zároveň také poznamenal, že členské základně Starostů se samozřejmě nelíbí, že Piráti ze své vlastní porážky obviňují STAN. „A já myslím, že právě to, že z té analýzy den před jednáním unikne jenom část, která útočí na Starosty a nezávislé, tak to nebylo šťastné řešení,“ dodal Půta, jenž podle svých slov rozhodně nemůže za osobní neúspěch Ivana Bartoše v Ústeckém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …