Pokrytectví kolem Saúdské Arábie. Lidská práva mlčí, když mluví ropa, poznamenává politolog

25.08.2018 13:53

Publicista Pavel P. Kopecký kroutí v komentáři pro server Reflex.cz hlavou nad tím, jak pokrytecky se svět chová k Saúdské Arábii. Zatímco jiné země Západ kritizuje za porušování lidských práv, v případě Saúdskoarabského království mlčí. Najít odpověď na otázku, proč se to děje, prý zas tak těžké není...

Pokrytectví kolem Saúdské Arábie. Lidská práva mlčí, když mluví  ropa, poznamenává politolog
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

„Její nafta představuje politické palivo prvního řádu, neboť z prodeje profituje i mnoho velkých (západních) států či koncernů. V čemž tkví kámen úrazu. Ostatní aspekty pouštního státu jsou jakoby podružné. Že provádí kruté, barbarské tresty (veřejné kamenování a stínání hlav) nebo že je v jejím zákoníku pamatováno na potírání čarodějnictví,“ napsal publicista.

„O tom se u nás obvykle nehovoří, nicméně je do nebes vynášen reformátorský rozměr nového (nesmírně složitě protlačovaného) opatření – práva místních ženy řídit vůz. Zamlčují se též zprávy o podílu jistých saúdskoarabských kruhů na teroristických útocích 11. září 2001. Kdežto bombardování civilistů v jižně sousedícím Jemenu a snaha vyhladovět tamější obyvatelstvo námořní blokádou se přímo omlouvá raketovými útoky na území poloostrovního hegemona. Tohle by dejme tomu syrskému Asadovi takhle hladce neprošlo…“ pokračoval.

Velmi konzervativní muslimští duchovní v této zemi hrají důležitou roli a opakovaně varují před vpouštěním prozápadních vlivů do země. Západ ale skutečně nejraději mlčí. A když už se někdo ozve. Saúdové jeho kritiku ignorují nebo ji od sebe odmrští.

Přesvědčit se o tom mohli Kanaďané, kteří Saúdy kritizovali za věznění dvou feministek. Saúdská královská rodina opáčila, že Kanada sama utlačuje ženy a tím to v podstatě všechno skončilo. Ropa teče dál, zapomeňte. Nezní to nijak vzletně, ale zjevně to funguje: Chcete ropu, mlčte. Nemlčíte? Vrátíme vám to.

Nejde však jen o ropu. Saúdská Arábie představuje v regionu protiváhu k Íránu. Íránští duchovní nenávidí Spojené státy a ani Trump nenechává na Íránu nit suchou. O to víc Trump podporuje Saúdskou Arábii. Nejednou hlásil světu, že se svými partnery v arabském světě uzavřel zbrojní kontrakty za miliardy dolarů. I proto prý Spojené státy mlčí k tomu, co se děje v Saúdské Arábii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Balda. Ten, co kácel stromy. Atentát na Fica a to, co „lepší lidé“ nechtějí slyšet

11:23 Balda. Ten, co kácel stromy. Atentát na Fica a to, co „lepší lidé“ nechtějí slyšet

Juraj Cintula, důchodce, který se rozhodl svůj politický nesouhlas řešit střelbou do předsedy vlády.…