Pokud operátor změní cenu služeb bez DPH, zákazník od něj může odejít

07.12.2012 22:15

Zákazníci tuzemských telekomunikačních operátorů budou moci ukončit smlouvy bez sankcí, pokud firmy kvůli změnám daně z přidané hodnoty (DPH) upraví ceny svých služeb bez daně. Uvedl to Český telekomunikační úřad.

Pokud operátor změní cenu služeb bez DPH, zákazník od něj může odejít
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Podle mluvčího ČTÚ Františka Maliny v souvislosti s nejistotou ohledně sazby DPH v příštím roce došlo na úřad větší množství dotazů. Stále totiž není jasné, zda se v příštím roce zvýší sazby o jeden procentní bod na 15 a 21 procent, nebo bude platit jednotná sazba 17,5 procenta. Informuje ČTK.

Operátoři musí zákazníkovi umožnit ukončení smlouvy, pokud upraví ceny bez daně

Operátoři musí zveřejnit změnu cen nejméně měsíc dopředu. Pokud by chtěli zachovat koncovou cenu pro zákazníka při změně sazeb DPH, museli by přistoupit k úpravě cen bez daně. V tom případě ale musí umožnit zákazníkovi ukončení smlouvy.

"V případě, že podnikatel v oblasti elektronických komunikací nezmění vlastní cenu služby bez DPH a k navýšení nebo snížení výsledné ceny dojde pouze v důsledku změny sazby DPH, je tato změna vynucena změnou právní úpravy. Účastníkovi proto zásadně nevzniká právo smlouvu na poskytování služeb elektronických komunikací bez sankce ukončit," uvedl Malina.

Tuzemští operátoři čelí dlouhodobě kritice, že se složitými smlouvami a závazky brání odchodu zákazníků ke konkurenci. V Česku je kolem 13,8 milionu aktivních SIM karet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…