Pokus o převrat v Německu: Chtěli instalovat knížete. Velké zatýkání

07.12.2022 12:31

Němečtí policisté provedli razii proti skupině lidí navázaných na společenství tzv. Říšských občanů. Podle serveru německého listu Bild bylo zadrženo na 25 osob s tím, že plánovaly puč. Chtěly sesadit vládu v Berlíně. Součástí pokusu o převrat měly být i ozbrojené útoky. Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung je třeba se podívat na to, na kolik sahá vliv této skupiny do policie, do armády, případně do politických stran.

Pokus o převrat v Německu: Chtěli instalovat knížete. Velké zatýkání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Německý deník Bild napsal, že policie proti Říšským občanům připravila „megazátah“. Spolkový ministr spravedlnosti Marco Buschmann (FDP) označil zátah za „protiteroristickou operaci“.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

„Od časných ranních hodin probíhala celostátní akce policistů Spolkového kriminálního úřadu (BKA) a speciálních jednotek, jako je GSG 9 a několik SEK, proti tzv. říšskoněmecké scéně. Pod krycím názvem Soko ‚Schatten‘ prohledává asi 3000 příslušníků bezpečnostních složek 137 nemovitostí patřících 52 podezřelým. Údajně bylo zatčeno 25 osob. Přesně v šest hodin ráno vtrhly speciální jednotky do domu v berlínské vilové čtvrti Wannsee a zatkly bývalou poslankyni AfD a berlínskou soudkyni Birgit M.-W. (58). O tři minuty později došlo k zatčení na loveckém zámečku Waidmannsheil v Bad Lobensteinu (Durynsko),“ napsal server.

Další vyšetřování proběhlo v Bavorsku, Hesensku i v Dolním Sasku, ale také na území Rakouska a na území Itálie.

Podle informací deníku Bild měla teroristická skupina dva klíčové členy, kolem kterých se fakticky zformovala - knížete Heinricha XIII Reuße (71), který byl označen za nebezpečnou osobu, a berlínské soudkyně Birgit M.-W. Tato soudkyně teď sama musí počítat s tím, že bude poslána do předčasného důchodu. Její odchod z justice se prý řeší od října 2022.

Jako podezřelí podporovatelé byli zatčeni Rus Vitalia B. a Němci Alexander Q. a Frank R.

První upozornění na potenciálně nebezpečnou skupinu dostaly podle Bildu německé bezpečnostní složky v říjnu 2022 s tím, že cílem skupiny je proměnit stávající demokratické zřízení Spolkové republiky Německo na jiný politický model, přičemž se počítalo s tím, že v čase převratu bude docházet k úmrtím.

„Mezi podezřelými je i aktivní voják KSK. Jeho byt a kancelář v kasárnách v Calwu (Bádensko-Württembersko) byly prohledány. Podle Vojenské kontrarozvědky (MAD) je voják údajně členem štábu elitní jednotky. Po převratu chtěli sestavit vládu. Nový vládní aparát měl být zřízen podle monarchistických zásad a rozdělen na jednotlivá ministerstva jako ‚knížectví‘,“ napsal dále server.

Bild také napsal, že se na provedení převratu měli podílet někteří bývalí vojáci německé armády a někteří z nich dodnes drží legálně zbraně.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že považuje za „děsivé" to, jak daleko v plánování převratu tato skupina zašla.

„Německým bezpečnostním orgánům se podařilo těmto dobrodružným plánům zasadit významný úder. Spolkovému úřadu na ochranu ústavy, Spolkovému státnímu zastupitelství, Spolkovému kriminálnímu úřadu a policii je třeba k tomuto úspěchu poblahopřát,“ napsal v komentáři FAZ Jasper von Altenbockum.

Úřad na ochranu ústavy si prý tzv. Říšských občanů všímal pro jejich příchylnost k různým konspiračním teoriím. A navíc dávají najevo, že jim nemusí být cizí i použití zbraní.

„Co k tomu tyto lidi vedlo, je legitimní, ale nakonec zbytečná otázka. Jejich myšlenky jsou příliš výstřední a konspirativní, než aby bylo možné najít racionální vysvětlení záměrů a pozadí jejich ‚státní filozofie‘. Německá scéna vypadá jako fraška amerických pravicových radikálů, kteří svým šturmem Kapitolu zjevně ukázali, co je možné,“ napsal Jasper von Altenbockum.

Důležitější podle autora je odpovědět na otázku, na kolik byli Říští občané navázáni na konkrétní osoby v policii a v armádě, případě i v politické straně Alternativa pro Německo (AfD).

Autor však okamžitě čtenáře ujistil, že spiklenci neměli šanci uspět.

„Spiklenci neměli žádné předpoklady k úspěchu. Ani v armádě, ani v policii, ani mezi obyvatelstvem nejsou sympatie k této násilné nenávisti k demokracii. Motivy a zdůvodnění jejich plánů jsou jen sny, které visí ve vzduchu a jsou výplodem bláznivých ideologických nálad,“ napsal Jasper von Altenbockum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tohle bude zrejme jen zacátek,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesasapasa , 07.12.2022 16:18:45
Ale rozpad EU vlastne zacal.My chudí,se asi nemusíme az tak bát.Nám uz nemají co sebrat.Ale vy,co jste tuhle zemi rozkradli,vám se dostane spravedlivé odmeny!

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…