Poláci nechtějí Čechům říct, kde je nebezpečná sůl

13.04.2012 17:52

Polsko českým úřadům zatím nevydá seznam producentů potravin, kteří používali technickou sůl.

Poláci nechtějí Čechům říct, kde je nebezpečná sůl
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Podle agentury PAP o tom rozhodlo polské státní zastupitelství, které vyšetřuje takzvanou „solnou aféru“. České ministerstvo zemědělství ještě ve čtvrtek tvrdilo, že polská strana vydání seznamu přislíbila.

„Pokud příslib nebude z polské strany během několika dní splněn, obrátím se na premiéra (Petra) Nečase, aby téma projednal při jeho blížícím se setkání s polským protějškem Donaldem Tuskem. Kromě toho se chystám problematiku diskutovat také na nejbližším zasedání Rady ministrů EU,“ reagoval na rozhodnutí polského státního zastupitelství ministr zemědělství Petr Bendl.



Poláci nekomunikují

Česko už delší dobu kritizuje polské úřady za to, že vůbec neinformují o podrobnostech aféry s používáním technické soli v tamním potravinářském průmyslu. Nedostatek informací totiž českým dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují technickou sůl.

Firmy zapletené v Polsku do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Tamní úřady však odmítají zveřejnit detailní informace.

Češi prý nic nechtějí

„Na státní zastupitelství v Poznani se žádný představitel české strany neobrátil a nepožadoval žádné údaje. Státní zastupitelství v současném stádiu vyšetřování nepředpokládá, že by komukoliv předávalo materiály,“ uvedla mluvčí státního zastupitelství Magdalena Mazurová-Prusová.

V uplynulých dnech ve Varšavě o celém problému jednala česká delegace. Polské ministerstvo zemědělství ovšem podle PAP odmítlo, že by Češi při těchto jednáních získali příslib, že dostanou seznam producentů potravin, kteří při výrobě používali technickou sůl.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…