Polsko: Po solné aféře, která zasáhla i ČR, se potýká se závadným vaječným práškem

09.03.2012 8:06

Policie v Polsku zadržela desítky tun prášku ze sušených vajec. Obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. Prokuratura vyšetřuje, zda se potraviny obsahující tento produkt dostaly i do zahraničí. Po takzvané solné aféře jde o další případ podvodu v polském potravinářském průmyslu.

Polsko: Po solné aféře, která zasáhla i ČR, se potýká se závadným vaječným práškem
Foto: Worldpress.com
Popisek: Vejce, ilustrační foto

Dva výrobci si nelámali hlavu se složením vaječného prášku. Podle polských médií ho vyráběli ze zkažených vajec a přidávali do něj ryby i vápník. Výsledný produkt by také mohl být rakovinotvorný. Obě firmy pak prodávaly sušená vejce výrobcům těstovin, sušenek nebo majonézy. A to i přesto, že jedna z nich přišla o licenci už před rokem. 


Policie obvinila celkem osm lidí. Kromě porušení veterinárních předpisů jsou ale podezřelí i z podvodu a vydírání. Celkovou škodu zatím policie vyčíslila v přepočtu na více než 20 milionů korun. Pachatelům hrozí až 10 let za mřížemi. 


Vzorky soli jsou podle ČR v pořádku


Vzorky polské soli, které byly odebrané v Moravskoslezském kraji, jsou v pořádku. Sůl splňuje požadavky na jedlou sůl, potvrdil dnes mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Veterináři momentálně zkoumají také vzorky polských masných výrobků. A otestují také mléčné produkty z Polska.
O testování soli v potravinářském průmyslu rozhodl v předchozích dnech šéf veterinární správy Milan Malena kvůli aféře s používání technické soli v polském potravinářském průmyslu. Polské úřady již v úterý zveřejnily zprávu, že technická sůl používaná v Polsku není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to výsledky testů vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují. 


Šéf hygieniků ve Velkopolském vojvodství ale zdůraznil, že taková sůl se při výrobě a zpracování potravin používat nesmí. Polské firmy, zapletené do takzvané solné aféry, technickou sůl označenou jako jedlou prodávaly velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám nebo pekárnám. 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …