Policajt z Ostravy: Chovanec provedl sabotáž. Kvůli tomu, aby nezavřeli lidi z ČSSD

14.09.2016 7:33

Někdejší šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek před poslanci hovořil o „brutálním úniku informací“ od policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Pro deník Právo nyní vyjádřil názor, že policejní reorganizace, na základě které byl jeho útvar převeden pod Národní kriminální úřad, proběhla na objednávku ministra vnitra Milana Chovance a policejní šéfové Tuhý a Laube pouze plnili jeho úkol. Má prý o tom informace, které ale jako bývalý policista nemůže zveřejnit.

Policajt z Ostravy: Chovanec provedl sabotáž. Kvůli tomu, aby nezavřeli lidi z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra po dřívějších Komárkových slovech obvinil detektiva ze lži, ten nyní odpovídá: „Já bych mohl tvrdit to samé o něm.“ Ministr podle něj ujišťoval, že reorganizace policie nezasáhne živé kauzy a že si na to udělal analýzu. „V tu dobu jsem byl ještě vedoucím expozitury ÚOOZ v Ostravě a vím zcela jistě, že tam bylo několik spisů, o kterých věděli pouze policisté, kteří je zpracovávali, já a tehdejší ředitel Robert Šlachta. Na ty spisy se nás tedy nikdo neptal,“ vysvětluje, že ministr nemohl o těchto „živých kauzách“ nic vědět, a přesto sliboval, že se jich změny v policii nedotknou.

Anketa

Myslíte, že se Hillary Clintonová stane prezidentkou USA?

7%
93%
hlasovalo: 6382 lidí

U ministra Chovance šlo podle Komárka o záměrné porušení zákona. Proto na něj, stejně jako na policisty Tuhého a Laubeho, podal trestní oznámení na „zvlášť závažný zločin sabotáže“. V jiné zemi by podle něj politik okamžitě rezignoval, zatímco dnes na svých místech klidně sedí a rozhodují o osudech lidí trestně stíhané osoby.

Důvodem sabotážního chování ministra Chovance měl podle Komárka být strach z kriminalizace některých politiků ČSSD před říjnovými krajskými volbami. „Konkrétnější ale z důvodu povinnosti mlčenlivosti být nemohu,“ dodal.

Nebere ani argument, že z pozice náměstka ředitele útvaru bude na rozdělané kauzy dohlížet jeho někdejší kolega z ÚOOZ Petr Vopršal. O něm si Komárek myslí jen to nejhorší. Vopršal prý spolu s kolegy aktivně vystupoval proti sloučení policejních vyšetřovacích orgánů, podepsal dnes již legendární „dopis 17 plukovníků“, aby se posléze zrádně přihlásil do výběrového řízení na funkci v novém útvaru. „Není pro mě zárukou vůbec ničeho. Osobně bych s ním již nikdy pracovat nechtěl,“ vzkazuje jeho bývalý kolega Komárek.

Podobně vnímá i policejního prezidenta Tuhého, kvůli kterému prý odešel do civilu. „Nadále pracovat pod člověkem, který svými rozhodnutími vlastně nahrává zločinu a sám byl prověřován z možného úniku informací, pro mě bylo nepřijatelné,“ vzkazuje. On sám se prý necítí současným policejním špičkám loajální. „Přísahal jsem České republice. Nikdy jsem nepřísahal policejnímu prezidentovi, ministrovi vnitra či komukoliv jinému,“ vysvětluje.

Odmítl rovněž, že by se ÚOOZ pod vedením Roberta Šlachty „utrhl ze řetězu“ a řešil kauzy příslušející jiným útvarům. Sice prý občas řešili věci, které jim nepříslušely, ale vždy to mělo své důvody. Viděl prý desítky policistů, kteří prohlašovali, že Šlachtův ÚOOZ je prestižní útvar, ten nejlepší, do jakého se jde u české policie dostat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…