Policie má Rittiga „vyfutrovaného", věří experti ČT. A přidali špatnou zprávu pro Pavla Béma

13.02.2014 22:46

Kdyby novináři více dbali na fakta a méně naslouchali tlachání, nebyli by tu někteří lidé neoprávněně napadáni. Myslí si to bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák spojený s kauzou údajného tunelování dopravního podniku a s lobbistou Ivo Rittigem. Lukáš Landa a Jiří Hynek z České televize s ním však nesouhlasili. Policie má prý zřejmě věci řádně zjištěné a v budoucnu nelze vyloučit ani to, že si blíže posvítí na exprimátora Prahy Pavla Béma (ODS). Údajně ho prověřuje již dnes.

Policie má Rittiga „vyfutrovaného", věří experti ČT. A přidali špatnou zprávu pro Pavla Béma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Mezi čtveřicí dnes obviněných osob v kauze údajně předražených jízdenek pražského dopravního podniku nenajdeme bývalého ředitele této firmy Martina Dvořáka. I on se ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize vyjadřoval k tomu, co se od rána dělo. Spolu s ním kauzu rozebírali Jiří Hynek z domácí redakce ČT a Lukáš Landa z Reportérů ČT.

Policie to má zřejmě „vyfutrované“, tvrdí reportér

Fakt, že policie obvinila jak lidi z papírny Neograph, tak i lidi z kanceláře MSB Legal, svědčí podle Landy o tom, že má policie podchycenou celou síť. Jiří Hynek k tomu dodal, že pravděpodobně spolupracovali s americkou stranou, která zřejmě pomohla rozkrýt finanční operace mířící do zahraničí. Bez tohoto rozkrytí by si prý policie mohla jen těžko dovolit zakročit. Hynek také zopakoval, že Rittig tušil aktivitu policie, ale neodhadl ji zcela přesně. Neměl by přitom být problém s tím, že Rittig má trvalý pobyt v Monaku. Jiří Hynek o tom prý hovořil i s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a ta to podle jeho slov nevnímá jako problém.

„Souhlasil bych s Jiřím, že, pokud si policie dovolila obvinit Ivo Rittiga, tak to bude mít, jak se říká, vyfutrované,“ uvedl Landa. Ke korupčnímu jednání podle jeho informací docházelo mezi lety 2007 až 2011.

Policie nemá nic jasného, kontruje Dvořák

Do vysílání následně vstoupil i Martin Dvořák. „Já o dnešním zatýkání nevím téměř nic, vyjma toho, že některá média lživě napsala, že jsem byl také zadržen,“ podotkl Dvořák. Připomněl, že je v kauze lístků také obviněn a jeho advokáti mají přístup do spisu. Díky tomu prý ví, že žádný jasný důkaz o tunelování dopravního podniku skrze tisk jízdenek není k dispozici. „Nedošlo k žádné škodě a žádnému trestnému činu,“ prohlásil Dvořák, prý to potvrzují i svědci.

„Kdyby novináři méně dali na tlachání lidí jako je pan Láska a jiní a zabývali se fakty, která jsem předkládal, tak by viděli, že pražský dopravní podnik je dnes v úplně jiné situaci, než když jsem ho opouštěl," prohlásil také Dvořák. Trval na tom, že dnes je na tom podnik ekonomicky podstatně hůř a úkony v této kauze souvisí se snahou jiné ekonomické skupiny o útok.

Landa prohlásil, že Dvořákovu obhajobu ve vysílání chápe jako logickou, ale vzhledem k tomu, že je také obviněn, nemůže zřejmě dnes mít klidné spaní. Podle Hynka nemůže mít klidné spaní ani bývalý primátor Prahy Pavel Bém (ODS). Pracovník ČT má prý informace o tom, že policie prověřuje Bémovo působení v primátorském křesle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…