Policie podezřívá Kocourka z poškozování věřitele

22.03.2012 22:08

Exministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka prověřuje kvůli "odklonu" 16 milionů korun protikorupční tým a kriminalisté v místě jeho bydliště. Policie ho podezírá z poškozování věřitele, za což by mu hrozilo tři až osm let vězení. Informace o zahájení prověřování sdělila serveru Týden.cz bez bližších podrobností policejní mluvčí pro Prahu-západ Štěpánka Zatloukalová. Kocourek se k tomu odmítl vyjádřit.

Policie podezřívá Kocourka z poškozování věřitele
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Exministr Martin Kocourek

O případ se již delší dobu zajímá také Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, zatím však stále shromažďuje a vyhodnocuje dokumenty. Zkoumá, zda Kocourkovo jednání nenaplnilo skutkovou podstatu trestného činu. V úvahu připadá podvod či úplatkářství, píše server.

Soud s bývalou ženou

Kauzu, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, zahájila na začátku listopadu zpráva Mladé fronty Dnes o tom, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností Key Investments a že už o týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu Kč.

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou. Peníze proto podle svých slov nechal převést na účet své matky, aby je "odklonil" od problémů s rozvodem.

Kromě možného obvinění čeká exministra soudní jednání s bývalou manželkou, která se domáhá právě poloviny z 16 milionů korun, které její bývalý manžel před rozvodem skryl. Žalobu na neplatnost smlouvy o vyrovnání společného jmění manželů, kterou Olga Kocourková s manželem v rámci rozvodu uzavřela, podala žena nedlouho poté, co se o tom dozvěděla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…