Policie v Plzni zatýkala i odpůrce extremistů. Prát se prý nechtěli

24.08.2013 19:27

V sobotu se na náměstí Republiky v Plzni podle odhadů policie sešlo 150 extremistů, později se jejich počet ztrojnásobil. Následně se vydali na několik kilometrů dlouhý protiromský pochod. Policie do 18:00 hod. zadržela v souvislosti s akcí kolem 25 lidí.

Policie v Plzni zatýkala i odpůrce extremistů. Prát se prý nechtěli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pochod radikálů v Ostravě

Po projevech na náměstí se demonstranti vydali na několik kilometrů dlouhý pochod městem, který skončil bez vážnějších konfliktů  zhruba v 16:17 hod. na Slovanech. Policie ale do 18:00 hod. zadržela v souvislosti s akcí asi 25 lidí, dvacítka z toho byli odpůrci pochodu, kteří nechtěli extremistům uhnout z cesty. Zadrženo bylo pět účastníků pochodu.

Do 16:00 hod. ušli demonstranti asi jen 100 metrů od náměstí, policie je zdržovala. Nedaleko srazu totiž už před 15:00 hod. protestovalo proti rasovému násilí 250 až 300 lidí, část z nich se poté odebrala na bohoslužbu, policie tím zřejmě chtěla zabránit tomu, aby se tyto skupiny potkaly. Atmosféra mezi extremisty byla vypjatá, někteří z jejich přívrženců odešli. Kvůli neuposlechnutí výzvy a zakrývání obličeje policie zadržela několik lidí.

Podle policie neuposlechli výzvy policistů, což je důvod k předvedení. "Počet budeme upřesňovat, nyní je to zhruba do 25 osob," řekla po 18:00 hod. krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová. Podle ní byl v tu dobu pochod přibližně ve dvou třetinách trasy. Jde o 20 osob ze shromáždění proti pochodu a pět lidí z pochodu.

Část lidí byla zadržena pro spáchání přestupku neuposlechnutí výzvy, jedná se o osoby ze shromáždění a další osoby pro přestupkové jednání proti právu shromažďovacímu, v tomto případě jde o osoby z pochodu. Podle informací ČTK skončil na policejní stanici i svolavatel šestice protestních shromáždění aktivista Martin Marek. Informoval o tom na sociální síti. "Tedy, byli jsme v trase pochodu a seděli. Ale prát se nikdo nechtěl a nepral," uvedl na Facebooku.

Policie kordony i auty striktně oddělila oba tábory, pravicové extremisty i odpůrce pochodu. Ti se na dohled dostali jen u Komerční banky, kudy procházel pochod a kde měli jeho odpůrci shromáždění. Odloučené skupinky pak po sobě pokřikovaly i jinde ve městě.

Shromážděné proti extremistům přišel podpořit i plzeňský biskup František Radkovský. Řekl, že je třeba nejen protestovat proti rasovému násilí, ale také zabránit tomu, aby nenávist přeskočila i mezi běžné občany. "Naopak je třeba Romům pomáhat, aby měli stejnou startovací čáru jako my," řekl na dnešní demonstraci proti extremismu.

Policie ještě před demonstrací obsadila přístupové cesty na náměstí Republiky a příchozí kontrolovala. Nad městem přelétával i policejní vrtulník. Policie rázně oddělovala malé skupinky extremistů od protestujících proti jejich pochodu.

"Toto shromáždění vypadá spíš na fiasko, nemá to v podstatě organizaci. Ta rétorika je stále stejná, zřejmě tam ale došlo k nějakému rozkolu s Dělnickou stranou, a to se projevilo i na organizaci," řekl ke shromáždění extremistů Radovan Kodera, plzeňský odborník na problematiku holokaustu.

Organizátoři z radikálního hnutí Svobodný odpor plánovali pochod od náměstí Republiky po náměstí Milady Horákové. V okolí pochodu bylo ale nahlášeno také šest shromáždění protestujících proti vyvolávání rasové nesnášenlivosti. V ulicích města pořádek zajišťovalo 700 policistů a strážníků. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…