Policie vstoupila do bytu Bursíkových. Kvůli nočnímu promítání nápisů na Pražský hrad

30.03.2016 15:59

Policie přišla na to, odkud se na zdi Pražského hradu promítaly kritické texty vůči návštěvě čínského prezidenta v Praze. Vzhledem k tomu, že se však projektor nacházel mimo bezpečnostní okruh, policie ani Hrad nebudou situaci dále řešit. Informují Lidovky.cz.

Policie vstoupila do bytu Bursíkových. Kvůli nočnímu promítání nápisů na Pražský hrad
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Ve středu v noci promítali aktivisté na zeď Pražského hradu kritická hesla a obrazy, vyjadřující se k návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice. Policie poté objevila, odkud aktivisté promítali, jelikož se však místo nacházelo mimo bezpečnostní okruh Hradu, nebude nijak dále postupovat.

Fotky místa zveřejnila na Facebooku i bývalá poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques. Situaci však podle policejního mluvčího Tomáše Hulana nebudou instituce dále řešit. Totéž uvedl i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Vzhledem k tomu, že se projektor nacházel na Malé Straně, navštívila policie i byt manželů Bursíkových, ti však uvedli, že nikomu vstup do bytu nepovolili. S hesly vyjádřili souhlas, neřekli však, zda stáli za projekcí. Kateřina Jacques-Bursíková pouze uvedla, že pořídila zmíněné fotografie.

„Na návštěvu čínského prezidenta v Praze reagujeme unikátní světelnou projekcí na Pražský hrad. Věříme že skutečná pravda a láska alespoň na fasádě Pražského hradu osloví nejednoho občana ČR,“ stálo v e-mailu aktivistů, kteří promítali hesla připomínající bývalého prezidenta Václava Havla. Byla mezi nimi prohlášení jako „FREE TIBET“ či „prezident na prodej“.

Policie začala situaci řešit kolem druhé hodiny ranní, na místě, odkud probíhala projekce, však již žádný přístroj nenašli a nikoho nezadrželi. Důvodem, proč se policie situací zabývala, byla skutečnost, že zasahovala do bezpečnostních opatření v průběhu návštěvy čínského prezidenta. „Na základě zhodnocení všech prvotních informací policie neshledala protiprávnost tohoto jednání,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Nejednalo se o jediný protest vůči návštěvě čínského prezidenta, kterou mluvčí Jíří Ovčáček považuje za mimořádně úspěšnou a historickou událost. Dalším takovým bylo například umístění billboardu s fotografií Václava Havla a dalajlámy, který Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla umístil u Evropské ulice. Další protesty se konaly na Kampě a u Pražského hradu, a kterých se účastnil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…