Policisté a státní zástupci dnes mají obrovskou moc nad kýmkoliv. Známý novinář Páral ukazuje, jak to za Grosse začalo

07.09.2014 18:54

Ekonom a šéfkomentátor týdeníku EURO Pavel Páral se ve svém komentáři psaném pro server Pravý břeh vrátil k případu tří bývalých rebelů z ODS - Petra Tluchoře a spol. - a spojil je s kauzou jednoho starožitníka. Obě kauzy prý ukazují, že si policisté a státní zástupci prakticky mohou dělat, co chtějí. Začalo to prý už za Stanislava Grosse.

Policisté a státní zástupci dnes mají obrovskou moc nad kýmkoliv. Známý novinář Páral ukazuje, jak to za Grosse začalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: V policejním autě

Páral si všímá nárůstu moci policie a státních zástupců v posledních letech. Exposlanci z ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr o této moci vědí své. Jejich případ upoutal pozornost veřejnosti. A přestože tato pozornost již ochabuje, najdou se i další příklady, ve kterých policie převrátila lidem život naruby.

Zdá se vám to zlé? Ve skutečnosti to může být ještě horší

Server Česká justice se nedávno zabýval příběhem starožitníka Václava Oudy. Ten byl v roce 2010 odposloucháván, zadržen a obviněn z krádeže a následného prodeje starožitných mincí. Mince podobné kradeným měl obchodník ve výloze obchodu a policie se prý nijak zvlášť nenamáhala prověřit, zda jsou to ty správné mince. A když se ukázalo, že jde o omyl, pána zase pustili.

„Popravdě řečeno nedobrý stav trvá už více než deset let od dob, kdy ministr vnitra Stanislav Gross dal policistům šanci dělat si v práci vlastní byznys, což odskákala řada podnikatelů. A některé případy více než jen zaváněly politickou objednávkou. Jako třeba zadržení tehdejšího majitele OKD Viktora Koláčka vzápětí poté, co se rozhodl přihlásit do privatizačního tendru na Sokolovskou uhelnou, kde nebyl vládou vítaným uchazečem. Od té doby se situace stále jen zhoršuje,“ podotýká Páral.

Celá věc je ale ještě horší. Ekonom připomíná, že justice prosadila i zavedení trestní odpovědnosti firem. Pokud už policisté a státní zástupci nenajdou nic na konkrétní osoby, mohou se pokusit něco najít aspoň v jejich firmách. Tím poškodí pověst firem, což notně stíží jejich podnikání, a navíc se policisté mohou dostat k informacím, za které rádi zaplatí firemní konkurenti.

„A protože využití tohoto instrumentu stále trochu dře, je na stole bezprecedentní rozšíření možnosti kriminalizovat firmy. Nově bude moci být obchodní společnost obviněna třeba i ze zabití, znásilnění či vraždy, pokud nepůjde o vraždu nenarozeného dítěte. Absurdistán, za nímž se skrývá agresivní a nebezpečná expanze nekontrolované a zneužívané justiční moci,“ děsí se v závěru svého textu Páral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…