Policisté v Německu či Francii aby se dnes zbláznili. Stanislav Huml připomněl, co strážci zákona zažívají s migranty

16.03.2016 22:41

Policie a tajné služby prožívají krušné časy. Po Evropě se pohybují tisíce lidí, o kterých nikdo nic neví, a hrozí nám nové teroristické útoky. „Dělat policistu například v Německu nebo ve Francii teď musí být strašně frustrující,“ konstatoval ve středu večer v ČT někdejší policista Stanislav Huml. Poděkovat za to můžeme „vítací politice“ EU, resp. Německa. Podle Humlova názoru je zřejmě načase povolat zpět i starší agenty tajných služeb, aby znovu sloužili své vlasti.

Policisté v Německu či Francii aby se dnes zbláznili. Stanislav Huml připomněl, co strážci zákona zažívají s migranty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Huml

Rozsáhlý protiteroristický zásah v srdci EU – v Bruselu – ukázal, že Evropa není zcela bezpečnou oblastí. Fanatici s kontakty na Islámský stát se po starém kontinentu pohybují. Podle Europolu jich může být až pět tisíc. Co to znamená pro naši bezpečnost? O tom ve středečních Událostech, komentářích ČT hovořili Stanislav Huml (ČSSD), člen sněmovního výboru pro bezpečnost, a Alexander Černý (KSČM), místopředseda sněmovního výboru pro obranu.

Podle Humla je třeba si operaci v Bruselu spojit s tím, že se podařilo získat seznam 22 tisíc islámských bojovníků z Evropy. „Policisté věděli, kam jdou a proč tam jdou,“ je přesvědčen poslanec Huml. Tajné služby a policie si mezi sebou umějí předávat informace. Černý tento názor podpořil. Má však za to, že kompletní zklidnění situace v Evropě zabere celé měsíce.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Navzdory tomu, že se informace vyměňují, nemusí to stačit k zajištění bezpečnosti, varoval dál Huml.  „Problém je množství... V rámci toho vítání migrantů sem přišla taková spousta lidí, že logicky vzrostlo bezpečnostní riziko,“ upozornil někdejší policista. Policie a další složky mohou dělat jen to, co už dělají. To jest provádět namátkové kontroly v Evropě a snažit se proniknout přímo do teroristických buněk a získat klíčové informace.

„Dělat policistu například v Německu nebo ve Francii teď musí být strašně frustrující. Já jsem viděl videa, kde policista zadrží pachatele drobné krádeže, pokusí se ho identifikovat, jenže tento pokus selže a jemu podle zákona v podstatě nezbude nic jiného, než pachatele propustit,“ doplnil zákonodárce za ČSSD. Je na čase vyhošťovat ty migranty, kteří v Evropě páchají trestné činy.  

Černý mu dal znovu za pravdu. Prý nechce strašit, ale mezi uprchlíky může být mnoho fanatiků, kteří se mohou uchýlit k zabíjení. „Tajné služby hovoří o desítkách tisíc lidí, kteří jsou v potenciálním nebezpečí,“ uvedl komunista. Nechce prý strašit, ale měli bychom se mít velmi na pozoru.

 

Nesmíme čekat, až u nás dojde k nějaké teroristické akci a bude vyhlášen výjimečný stav. Pokud se to stane, už bude pozdě. „Když si teď vzpomenu na případy, ve kterých se říkalo, že tajné služby spolu nekomunikují... A jak to ohrožuje naši spolupráci se zahraničními službami, tak s tím se musí něco udělat.“ Huml k tomu doplnil, že je možná načase povolat zpět do služby i starší agenty tajných lužeb, kteří mají zkušenosti a ještě nejsou příliš staří na to, aby mohli sloužit své zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…