Politik zatčen za převádění uprchlíků, ač na veřejnosti mluvil poněkud jinak

28.07.2015 7:55

Uprchlíci trápí Maďarsko natolik, že na jihu země se kvůli jejich přílivu ze Srbska staví 175 kilometrů dlouhý a čtyři metry vysoký plot. Podle maďarského premiéra Viktora Orbána ohrožuje migrační vlna nejen Maďarsko, ale i celou Evropu. I z toho důvodu si musí stavaři s plotem pospíšit, místo termínu dokončení v listopadu je tu nový na konci srpna.

Politik zatčen za převádění uprchlíků, ač na veřejnosti mluvil poněkud jinak
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

V souvislosti s uprchlíky mířícími do Maďarska se Hospodářské noviny zabývají i zatčením zakladatele polovojenské nové Maďarské gardy, křídla extremistické strany Jobbik, Roberta Kisse. Kiss byl zadržen policií při vyjednávání převodu skupiny syrských uprchlíků, v kapse maje obdržené peníze. Paradoxní je, že Jobbik se přitom snaží získat na protiimigrační vlně politické body. 

„V sázce jsou dnes evropské hodnoty, životní styl obyvatel Evropy, přežití národů a celé Evropy,“ uvedl o víkendu při návštěvě Rumunska Orbán. Podle něj hrozí, že se do Evropy vydají na útěk před chudobou stamiliony Afričanů. Migrační vlna totiž podle něj vyplývá z politického vývoje a vážná hrozba nepřichází z válečných zón, ale z hloubi Afriky.

„Otázkou dnes není, v jaké Evropě si my, Maďaři, přejeme žít, ale spíš jestli to, co nazýváme Evropou, bude vůbec existovat,“ řekl s tím, že jeho odpověď je jasná: Chce, aby Evropa zůstala evropská.

I přesto se v Maďarsku najdou tací, kteří se na imigranty dívají i se soucitem. Jde například o socialistickou stranu (bývalé komunisty), která nabídla prostory svého sídla pro nevládní organizace pomáhající uprchlíkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…