Politolog Jelínek v televizi porovnal Haška se Sobotkou: Oba jsou si prý velmi podobní

13.03.2015 21:05

Bohuslav Sobotka by si svůj způsob vystupování mohl patentovat jako značku, prohlásil v pátečním vydání pořadu Hyde park politolog blízký sociální demokracii Lukáš Jelínek. Podle něj je Sobotka jako politický vůdce důsledný. Nepřímo polemizoval s častým názorem, že staronový šéf ČSSD nemá charisma.

Politolog Jelínek v televizi porovnal Haška se Sobotkou: Oba jsou si prý velmi podobní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Jelínek

"Kdyby neměl určitý typ charismatu, neudržel by se ve vedoucí funkci tak dlouho,“ uvedl politolog.

Stávajícího českého premiéra charakterizoval také jako typ člověka, který v regionu s voliči nemluví jako politik z Prahy, který mluví spatra, ale jako člověk z davu. "Určitá nenápadnost, kterou má, může voličským skupinám, na které ČSSD sází, imponovat,“ načrtl Jelínek další možný důvod možná poněkud překvapivého politického úspěchu Sobotky.

Sobotkův předchůdce Paroubek podle Jelínka svým razantním stylem politiky společnost rozděloval. V případě Sobotky ale mluvíme o politikovi, který není konfliktní.

Chovanec není výrazná osobnost. Ale umí zákulisní dohody

Krátce se vyjádřil i k osobě nově zvoleného statutárního místopředsedy ČSSD, kterým se stal ministr vnitra Milan Chovanec. Toho nepovažuje za výraznou osobnost. Jeho předností ale prý je, že zná stranu, že umí zákulisní dohody. To se předsedovi vlády, který na tyto záležitosti mnohdy nemá čas, může hodit.

Jinak si ale Jelínek myslí, že doba výrazných politiků se zase vrátí. Je to už vidět na nových hnutích, jako je ANO, které se soustředilo kolem charismatického podnikatele Andreje Babiše, nebo Úsvit soustředěný kolem úspěšného podnikatele Tomio Okamury. Jelínek podotkl, že podobný nekonfliktní politický styl, jako má Sobotka, provádí i šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Nepozvání Zemana byl chytrý strategický tah

Politolog přiznal, že jej překvapilo, že Sobotka poměrně s velkým předstihem oznámil, že na sjezd nepozve prezidenta, který v minulosti sociální demokracii vedl, nyní už ale jejím členem není. Sobotkův krok ale označil za chytrý strategický tah. "Představme si, kdyby Zeman vystoupil kontroverzně, následně by se zpravodajství zúžilo na projev prezidenta a reakce na něj. Tomu se chtěl Sobotka vyhnout,“ vysvětlil.

Dostal se i k porovnání Sobotky a jeho bývalého silného stranického rivala, jihomoravského hejtmana Michala Haška. Oba politici jsou si prý typově při řešení politických konfliktů hodně podobní. "Nemyslím si, že by se Hašek nechoval rozdílně od Sobotky, kdyby byl předsedou ČSSD, jedině že by měl lepší vztahy s prezidentem,“ konstatoval Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…