Politolog Pehe bez obalu: Voliči Zemana, připravte se na horší časy

29.01.2018 13:58

Politolog Jiří Pehe zpražil ty občany, kteří si myslí, že nás Miloš Zeman jako prezident ochrání před různými mezinárodními hrozbami. Neochrání. Nejen proto, že na to není dost zdráv, ale také proto, že k tomu podle Ústavy nemá pravomoci. Ale jako by to samo o sobě nestačilo, Miloš Zeman nám ve skutečnosti na mezinárodní scéně ještě uškodí.

Politolog Pehe bez obalu: Voliči Zemana, připravte se na horší časy
Foto: Česká televize
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta Miloše Zemana a Jiřího Drahoše v Rudolfinu v režii České televize

„V politice, i v té mezinárodní, má mnohem větší váhu, jak je ten který stát vnímán, než jaká je realita. Ve spojení s volbami do Poslanecké sněmovny si Česko nyní už definitivně vysloužilo v západní Evropě obraz vystrašeného, nacionalisticko-populistického postkomunistického skanzenu – země, s níž se nedá moc počítat ve snahách postavit se výzvám modernity, konkrétně pak v další evropské integraci,“ napsal na blogu serveru Aktuálně.cz

Celý článek naleznete zde.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se zatím nic tak tragického neděje, ale podle politologa se toho děje hodně. Naše ekonomika je závislá na exportu a zahraničních investorech a zahraničních majitelích řady českých firem. Ekonomicky zkrátka neplatí, že „tahle země je naše“, byť to Miloš Zeman s Martinem Nejedlým a Vratislavem Mynářem budou opakovat pořád dokola. Pehe v této souvislosti připomněl, že Zeman sice rád říká, že tato země je naše, ale má na Hradě člověka z čínské investiční skupiny CEFC.

Naše ekonomika je většinově napojena na EU, a pokud nebudeme mít v EU dobré jméno, bude skřípat i ekonomika. Zatím máme nejnižší nezaměstnanost, ekonomika roste, ale stačí, aby se zrodila vláda Andreje Babiše (ANO) s Tomiem Okamurou (SPD) a komunisty v zádech, a může se to změnit. Zvlášť, když se potýkáme s nedostatkem pracovních sil. Evropská unie stojí na křižovatce, čeká ji reforma, na které se však Česko se svou možnou babišovsko-komunistickou vládou nemusí podílet.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Před časem jsem napsal, že Česko je montovnou strachu a průměrnosti. Volba prezidenta to potvrdila. Lidé, kteří Zemanovi znovu pomohli na Hrad, jsou prý ti sociálně slabší, s nižším vzděláním atd. „Povýšená“ pražská kavárna je prý nemá podceňovat, má s nimi mluvit, brát je vážně. Dobře. Začněme tedy sdělením, že případné negativní ekonomické a politické dopady českých sněmovních a prezidentských voleb na rozdíl od vzdělanější, kosmopolitnější a jazyky vládnoucí části společnosti dopadnou především na ně. Měli by se začít připravovat na horší časy,“ uzavřel varovně Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…