Polsko Polákům! Na severu od nás se to bouří kvůli uprchlíkům. A politici...

14.09.2015 11:06

Podobně jako Česká republika, také Polsko je rozděleno na příznivce a odpůrce přijímání uprchlíků. V sobotu se ve Varšavě konala demonstrace obou znepřátelených táborů. Nesoulad nad přistěhovaleckými kvótami však vládne také v parlamentu.

Polsko Polákům! Na severu od nás se to bouří kvůli uprchlíkům. A politici...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci v mezinárodním vlaku v Břeclavi ještě v klidu sedí, za chvíli je vyvede policie

Odhady počtu demonstrantů protestujících proti přistěhovaleckým kvótám se různí. Zatímco podle internetového serveru TheNews.pl jich bylo asi 7000, britský deník The Independent uvádí až 10 000. Demonstraci zorganizovalo, jak referují média, „krajně pravicové nacionalistické“ uskupení Národně-radikální tábor. Původně byla demonstrace úřady zakázána, ale na zásah guvernéra oblasti Mazowiecka byla nakonec povolena. Účastníci sobotního protestního pochodu v průběhu odpoledne a večera prošli hlavními dopravními tepnami varšavské metropole a dávali hlasitě najevo svůj nesouhlas s přijímáním demonstrantů. Nad hlavami drželi transparenty s nápisy: „Polsko pro Poláky. Muslimští uprchlíci jsou trojským koněm. Dnes uprchlíky, zítra teroristy atd.“

Přibližně ve stejnou dobu se konala i demonstrace příznivců přistěhovaleckých kvót a otevřenější přistěhovalecké politiky vůči přistěhovalcům. Ti se sešli asi v počtu jednoho tisíce účastníků poblíž sochy Mikuláše Koperníka. Úřady se původně obávaly, že by mohlo mezi oběma tábory dojít k násilným střetům, ale nic takového nakonec hlášeno nebylo. Demonstrace na podporu přijímání uprchlíků se konaly vedle Varšavy také v Krakově, Poznani, Gdaňsku a dalších větších městech. Porovnání počtu účastníků obou demonstrací, které vyznívá lépe pro odpůrce uprchlíků, v podstatě odráží vůli obyčejných Poláků. Polská vláda je zatím návrhům Evropské komise na přerozdělování uprchlíků spíš nakloněna. Premiérka Ewa Kopaczová v pátek podle thenews.pl prohlásila, že vláda s navýšením uprchlíků v podstatě souhlasí. Mimořádné zasedání parlamentu kvůli uprchlické krizi se bude konat tuto středu.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Ani samotná polská vláda však kvóty nepřijímá bez výhrad. „Uprchlíky v naší zemi vítáme, ale nemůžeme zaručit, že u nás budou chtít zůstat,“ cituje francouzský zpravodajský server France 24 vyjádření polské ministryně vnitra Teresy Piotrowské. Premiérka Kopaczová také několikrát zmínila, že země je schopná postarat se pouze o ty, kteří prchají před válkou. Na ekonomické uprchlíky dle jejího názoru Polsko není připravené. Tvrdě proti jakémukoli přijímání zejména muslimských uprchlíků se však staví opoziční konzervativci. Ti poukazují na to, že muslimové se nejsou schopni integrovat do většinové společnosti a mnozí z nich cíleně ničí hodnoty, na kterých je postavena evropská civilizace. Polská vláda se již v červenci zavázala, že země přijme 2000 uprchlíků ze Sýrie a Eritreje. V rámci nového návrhu však Evropská komise po Polsku požaduje přijetí již 12 000 uprchlíků. Právě to byl důvod, proč se v zemi o víkendu konaly pro i protiuprchlické demonstrace.

Internetový server Warsaw Voice cituje vyjádření mluvčího polského imigračního úřadu UDSA, podle kterého má Polsko kapacity na přijetí až třiceti tisíc uprchlíků. Tomuto postoji však oponuje expert na imigraci Miroslaw Bienicki, který zpochybňuje celý systém kvót. „Držení většího počtu cizinců na jednom místě může vyvolat negativní dopady. Oboustranně může dojít k nárůstu nepřátelství a vzájemnému odcizení. V každém případě by mělo dojít k urychlení asimilačního procesu.“ Nepřipravenost Polska na přijímání a zejména následnou integraci uprchlíků do společnosti je vážným problémem mnohých expertů. „Doposud nebyly připraveny žádné podrobné plány na zajištění lekcí polského jazyka, integraci dětí do vzdělávacího systému a dospělých do polského pracovního trhu,“ cituje polský server mluvčího charitativní sítě Caritas Pawla Kesky.

Celý text v angličtině najdete ZDE

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …