Pomalost EU je absurdní, rozčílil se v ČT Telička. A rýpl si do Merkelové

17.12.2015 22:45

Evropská unie znovu jedná o uprchlické krizi a debata opět zásadně drhne. Zase se ukazuje, že vlna uprchlíků EU dělí. Starší členové vyhrožují novějším, že jim seberou dotace. A to není vše. Řeší se i spor týkající se suverenity jednotlivých států. Na pořadu dne jsou však také britské požadavky na reformu EU. Podle konzervativního myslitele Alexandra Tomského Angličané nechápou, proč by měli chtít bruselský superstát.

Pomalost EU je absurdní, rozčílil se v ČT Telička. A rýpl si do Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Europoslanec Pavel Telička (ANO) a politolog Alexandr Tomský se v pátečních Událostech, komentářích České televize vyjádřili k aktuálnímu jednání v Bruselu. Znovu se debatuje o uprchlících. Ale také o předpokládané reformě EU, aby v ní chtěla setrvat i Velká Británie.

Jednání v Bruselu se opět zvrhla. Kvůli suverenitě států

Zpravodaj České televize Bohumil Vostal v úvodu prozradil, že se zatím prezidenti a premiéři neshodují v tom, jak řešit masový příchod běženců. Spor se vede o otázku, zda budou moci síly Frontexu vstupovat na území jednotlivých států EU i bez jejich předchozího souhlasu.

Telička obratem doplnil, že je nakloněn takovým změnám v ostraze vnějších hranic s pomocí Frontexu. EU by ale měla jednat mnohem rychleji. „Čekat až do poloviny příštího roku je pro mě nemyslitelné, až absurdní,“ řekl jasně český politik v Bruselu k předpokládanému harmonogramu.

Zatím se ale nezdá, že EU dospěje k řešením rychleji. A pokud nějaké země odmítají chránit Schengen, pak do něj nepatří. Těmito slovy se europoslanec vymezil vůči Řecku. Je totiž jasné, že v některých oblastech musejí státy EU jednat společně, např. v řešení otázek terorismu. Kdo se na této práci nebude chtít podílet, měl by podle Teličky jít z kola ven. „Ale jakékoli návrhy jakéhosi Minischengenu důrazně odmítám, protože by na tom nejvíce tratily právě země jako Česká republika,“ upozornil politik diváky.  

Velmi se mu nelíbí ani návrhy, v nichž se praví, že by měly o evropské dotace přijít také země, které odmítají kvóty na uprchlíky. „Já bych stejně tak mohl říci, že se německá kancléřka Angela Merkelová také neradila s dalšími zeměmi, když de facto otevírala svou zemi uprchlíkům. Já to také považuji za nesolidární,“ zdůraznil.

Zpravodaj Vostal uvedl diváky i do druhého tématu. Při jednání s premiéry Visegrádské čtyřky prý britský premiér David Cameron „vybouchl“, když premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho kolegové jasně odmítli ostrovní požadavky na omezování sociální politiky v EU či omezení volného pohybu. V některých věcech ale zřejmě uspěje.

Telička k tomu poznamenal, že by Velká Británie mnohé ztratila, kdyby opustila EU, protože už nepředstavuje koloniální impérium, jaké jsme znali ještě před sto lety.

Angličané mají velký problém s Evropou vůbec

Konzervativní myslitel Alexandr Tomský prozradil, že v ostrovním království málokdo rozumí tomu, co tento politik dělá, čeho chce dosáhnout a čeho reálně může dosáhnout. „Já si myslím, že Angličané mají velký problém s Evropou vůbec. Mají za to, že vybudování superstátu nemůže kontinent myslet vážně. Angličané také nechápou, proč by Unie neměla udělit výjimku právě jim,“ poznamenal host. Možná i proto se počet lidí, kteří si přejí odchod ostrovního království z EU, blíží k padesáti procentům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…