Portál počítá: Vláda bez Babiše přežije, ale Sobotka to pak bude mít velmi složité

11.06.2016 17:54

Ani kdyby kvůli sporu o reorganizaci policie odešlo z vlády hnutí ANO, samotná vláda padnout nemusí. Vyplývá to z analýzy serveru iDnes.cz.

Portál počítá: Vláda bez Babiše přežije, ale Sobotka to pak bude mít velmi složité
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

K pádu vlády by se ve sněmovně muselo najít 101 hlasů, nebo by musel sám premiér Bohuslav Sobotka podat demisi.

Aby Sobotka, který zatím pevně stojí za ministrem vnitra Milanem Chovancem, jenž chce reorganizaci policie podepsat, ustál případný pokus o vyslovení nedůvěry, musí mít tedy na své straně alespoň sto hlasů. Jeho ČSSD jich má ve sněmovně 50 a lidovci 14.

  • Celý text je ZDE

Pomoc Sobotkovi může poskytnout TOP 09. To je dáno i tím, že v českém parlamentu není politika, který vystupuje ostřeji proti Andreji Babišovi, než lídr TOP 09 Miroslav Kalousek. A ten už se také za policejního prezidenta Tomáše Tuhého tento týden postavil.

Kalousek může Sobotkovi nabídnout pomoc 25 poslanců TOP 09, aby vládě nebyla vyslovena nedůvěra. Slabinou této varianty je, že ODS nic podobného jako Kalousek neříká.

Pak je zde ale 33 komunistů, kteří by nemuseli mít snahu levicového premiéra potopit. S vládou v některých věcech také KSČM spolupracuje. Navíc je tu ještě sedm poslanců Úsvitu a sedm nezařazených, zvolených původně za Úsvit, kteří nemají žádný zájem na tom, aby turbulence v koalici skončily předčasnými volbami, jež by je velmi pravděpodobně mohly dostat mimo sněmovnu.

Vláda by, pokud by jí nebyla vyslovena nedůvěra, mohla fungovat dál jako menšinová a musela by shánět ad hoc podporu pro jednotlivé záměry.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…