Posilte u nás síly NATO! Pobaltí volá o pomoc a obává se velkých ruských manévrů u hranic

10.02.2017 11:15

Pobaltské státy jsou znepokojeny ruskými aktivitami u jejich hranic. Zdůraznily to na společném setkání s německým prezidentem Joachimem Gauckem. Informoval o tom server Sme.sk.

Posilte u nás síly NATO! Pobaltí volá o pomoc a obává se velkých ruských manévrů u hranic
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Litevská vláda věří, že americký prezident Donald Trump dodrží závazky svého předchůdce Baracka Obamy ohledně posílení východního křídla NATO.

Na summitu pobaltských států to ve čtvrtek v Rize prohlásila litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová. Litevská vláda chce podle ní s NATO jednat o dalším navýšení vojenské přítomnosti Aliance v Pobaltí.

  • Celý text je ZDE

Grybauskaiteová v projevu upozornila na letošní velké manévry ruské armády, které se mají konat na západě země. „Tímto cvičením jsme velmi znepokojeni, protože do blízkosti našich hranic bude přesunuto velké množství útočných sil, které se budou demonstrativně připravovat na válku se Západem,“ uvedla.

Dosluhující německý prezident Joachim Gauck během návštěvy Rigy přislíbil Estonsku, Litvě a Lotyšsku solidaritu a podporu při udržování jejich bezpečnosti. „Německo stojí na straně pobaltských partnerů a přátel,“ řekl Gauck v Lotyšsku, které bylo cílem jeho poslední zahraniční cesty před koncem jeho pětiletého funkčního období.

Konflikt s Ruskem týkající se východní Ukrajiny podle něj „vyvolává obavy“ a není možné na něj reagovat vyčkáváním. Německý prezident též výslovně varoval před ruskými dezinformačními kampaněmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…