Poslance čeká debata o tajných službách, penzích i evidenci tržeb

05.07.2015 11:34

Poslanci by měli rozhodnout o rozšíření pravomocí zpravodajských služeb a o novele zákona o pojišťovnictví, která vyvolala ostrý spor mezi poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). V úvodním kole by se Sněmovna měla vrátit k diskusi o zavedení elektronické evidence tržeb a o úpravě zákona, který má chránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců.

Poslance čeká debata o tajných službách, penzích i evidenci tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Interpelace na členy vlády ve sněmovně. Účast nebyla valná

V prvním čtení je také například vládní důchodová novela, kterou skončí druhý penzijní pilíř. Poslanci se po dvoutýdenní přestávce mimo jiné na jednání výborů opět sejdou v úterý odpoledne. Schůze by se mohla protáhnout i do přespříštího týdne.

 Rozšíření pravomocí zpravodajců stejně jako změny v pojišťovnictví by měli poslanci schvalovat ve středu

Poslanci by měli projednávat rovněž vládní novely branných zákonů. V jednom z nich ministerstvo obrany navrhlo obnovu povinných odvodů, což ale narazilo u poslanců branného výboru. Poukazují mimo jiné na to, že by se jednalo o pouhou evidenci. Při dalším projednávání normy z ní povinné odvody s největší pravděpodobností vypadnou. Mohly by být nahrazeny odvody dobrovolnými, po nichž by následovalo vojenské cvičení.

 Rozšíření pravomocí zpravodajců stejně jako změny v pojišťovnictví by měli poslanci schvalovat ve středu. Zpravodajci se novelou dostanou k daňovým údajům a budou moci žádat informace od telekomunikačních operátorů. Zruší se také omezení u údajů chráněných bankovním tajemstvím. Předpokládá se, že Sněmovna úpravu schválí poměrně hladce.

Naopak u zákona o pojišťovnictví nelze odhadnout hlasování o Šinclově pozměňovacím návrhu, jenž by omezil provize pojišťovacích zprostředkovatelů a kvůli němuž se poslanec dostal do osobního sporu s Babišem. Hnutí ANO oznámilo, že návrh nepodpoří, poslanci ČSSD by měli hlasovat opačně.

Novelu normy proti praktikám obchodním řetězcům by poslanci měli projednávat podobně jako důchodovou novelu v úterý. U ní vláda navrhuje, aby ji Sněmovna schválila zrychleně už v úvodním kole, což může narazit na veto pravicové opozice. Poslanci by se mohli vrátit rovněž k debatě o normě o další podpoře biopaliv, u níž pravice upozorňuje na Babišův údajný střet zájmů. K úpravám branných zákonů by se měla Sněmovna dostat ve čtvrtek a debata o sporné elektronické evidenci tržeb asi zabere celý pátek.

Loterijní novela

Ve středu by měli poslanci projednávat taky normy ve druhém čtení, při němž je možné podávat pozměňovací návrhy. Patří k nim dlouho odkládaná předloha o zavedení centrálního registru smluv na internetu a vládní norma, která až na výjimky zamezí uzavírání pracovních smluv s učiteli pouze na dobu školního roku.

Poslanci zařadili na program příštího týdne i mnoho dalších předloh. Je mezi nimi v úvodním kole loterijní novela, jež zvyšuje odvody z hazardu, a několik úprav trestního řádu. Tyto změny by umožnily v některých případech nahradit vazební stíhání lidí jejich hlídáním elektronickými náramky nebo obnovily trestnost přípravy krácení daně.

Na program by se mohly dostat také předlohy, které do Sněmovny vrátil Senát. Jde mimo jiné o novelu, u níž se senátoři postavili proti možnosti zvýšit rychlost na některých úsecích dálnic až na 150 kilometrů za hodinu.¨¨

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …