Poslanci by mohli jednat o referendu. Hlasovat o odchodu z EU nepůjde

05.11.2019 6:00

Poslanci by dnes mohli dál debatovat o návrhu na zavedení obecného referenda. Program řádné schůze, která pokračuje od odpoledne, však může doznat změn, napsala ČTK.

Poslanci by mohli jednat o referendu. Hlasovat o odchodu z EU nepůjde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začala říjnová schůze sněmovny. Jako první se projednávala novela zákona o prodejní době

Je možné, že Sněmovna dá přednost předlohám v úvodním kole, mezi něž patří prodloužení lhůty pro vyplacení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty.

V prvním čtení je také například předloha, podle níž by na středních školách a na druhém stupni základních škol mohli opět učit i lidé bez pedagogického vzdělání. Učitelské vzdělání by si ale museli do tří let doplnit. Poslanci by mohli projednat také novelu, která má zlepšit práva spotřebitelů při přeshraničních nákupech a platbách.

Na podobě ústavní předlohy o referendu se dohodly vládní ANO a ČSSD s Piráty. Úprava předpokládá, že k vyvolání referenda by bylo nutných nejméně 450.000 podpisů. Nebylo by možné měnit Ústavu ani hlasovat o vystoupení z EU nebo z NATO. Rozhodnutí v referendu by bylo závazné, pokud by pro návrh byla nadpoloviční většina hlasujících, která by zároveň představovala aspoň čtvrtinu všech voličů.

Hnutí ANO, ČSSD a Piráti nemají ve Sněmovně potřebnou ústavní většinu. I v případě, že by dolní komora předlohu schválila, patrně by narazila v Senátu. Bez jeho souhlasu ústavní zákon přijat nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…