Poslanci chtějí mimořádnou schůzi kvůli lithiu. Jenže tu může být velký problém...

06.10.2017 10:25

Pokud by se poslanci chtěli ještě mimořádně sejít do sněmovních voleb, narazili by na potíž. Sněmovní jednací sál, kde se konají jejich schůze, prochází v těchto dnech totiž rekonstrukcí za víc než milion korun. Řemeslníci ze sálu odnesli už téměř všechny lavice, opraví podlahy, položí nové koberce a technici vymění síťové rozvody, napsala ČTK.

Poslanci chtějí mimořádnou schůzi kvůli lithiu. Jenže tu může být velký problém...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

Na den otevřených dveří o státním svátku 28. října už by měl být jednací sál přístupný v novém hávu. Včera odpoledne si rekonstrukci přišli za přítomnosti pracovníků sněmovního tiskového odboru prohlédnout novináři.

Dělníci odmontovávali poslední zbývající dřevěné lavice a odváželi je, stržena byla i většina původních tmavě zlatavých koberců. V sálu byla vidět jen holá podlaha, z níž čněly kabely. Další dělníci už přinášeli role nových koberců.

Některé práce se ale uskutečnily už v letní přestávce. Lavice opravovali restaurátoři přímo v sálu. Po nynějším stěhování je už jen prohlédnou, zda případně nebyly nějak poškozeny. Také malířské práce se omezí jen na části stěn nad podlahou.

V jednacím sále mají poslanci vyhrazena místa podle svých poslaneckých klubů. Na vyvýšeném místě v čele sálu jsou řečnický pult a vládní lavice, ještě výše na dalším stupínku jsou křesla pro členy vedení Sněmovny včetně předsedajícího, který jednání dolní komory řídí. Poslancům uděluje slovo, zahajuje hlasování nebo třeba vyhlašuje přestávky.

Jednací sál se nachází v Thunovském paláci ve Sněmovní ulici, jde o národní kulturní památku. Od roku 1779 sloužil hlavní sál jako divadlo, později budovu poničil požár. Začátkem 19. století palác koupili čeští stavové, kteří zahájili přestavbu pro Zemský sněm. Nynější podoba jednacího sálu pochází z roku 1861. Sál charakterizují zlacené dekorace i ženské postavy, které jako by přidržovaly štukový strop.

Výraznější rekonstrukcí prošel jednací sál v roce 2008. Úpravy si tehdy vyžádaly šest milionů korun. Měnilo se hlasovací zařízení, instalovaly se nové informační tabule, kabely a na podlahu přibyla protipožární vrstva. Dalších 14 milionů korun si vyžádala nová klimatizace. V sále tehdy také přibylo šest nových kamer, z nichž si pak televizní stanice můžou přebírat signál pro svá zpravodajství.

Rekonstrukce jednacího sálu by však mohla zkomplikovat průběh mimořádné schůze končící Poslanecké sněmovny, kterou chtějí poslanci KSČM a SPD svolat kvůli podpisu memoranda o těžbě lithia v Krušných horách australskou společností ministrem ČSSD Havlíčkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…