Poslanci projednají růst důchodů a platby do zdravotnictví

29.04.2014 6:12

Poslanci projednají vládní návrhy na vyšší růst důchodů a zvýšení plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce. Na schůzi, která začne dnes odpoledne, by měli také schvalovat poslaneckou novelu o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Návrh programu schůze čítá osm desítek bodů.

Poslanci projednají růst důchodů a platby do zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Březnové zasedání poslanecké sněmovny

Valorizace důchodů by se měla podle předlohy vrátit od příštího roku do stavu před škrty. Při výpočtu se má zohledňovat opět celá inflace, nikoli její třetina. Zvýšením plateb za děti, důchodce a nezaměstnané do zdravotnictví ze 787 na 845 korun měsíčně chce vláda ještě letos poslat zdravotním pojišťovnám asi o 2,1 miliardy korun navíc. Částka by měla pokrýt výpadek příjmů nemocnic po zrušení poplatků za hospitalizaci.

Novelu rozšiřující pravomoci NKÚ doporučily výbory upravit tak, aby úřad kontroloval nakládání s veřejnými penězi, s penězi z veřejných rozpočtů a také s majetkem firem, v nichž má majetkovou účast stát nebo kraje a obce. Ústava nyní uvádí, že NKÚ kontroluje hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu.

Na programu schůze je také mimo jiné poslanecký návrh na zkrácení funkčního období pražských zastupitelů, kteří budou zvoleni v podzimních komunálních volbách. Ústavní novela předpokládá, že další volby by se konaly už po dvou letech společně s volbami do ostatních krajů. K závěrečnému schvalování míří novela zákona o potravinách, která například zavádí povinnost velkých řetězců informovat u vstupu do prodejen o pěti hlavních zemích, ze kterých pochází zboží v jejich nabídce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…